Literair nieuwsfilter – week 25

21 juni 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van verschillende literaire prijzen en het overlijden van twee grootste schrijvers: James Salter en Drs. P.

Taalvirtuoos Drs. P overleden
Deze week is de Zwitsers-Nederlandse tekstschrijver, dichter, schrijver, cabaretier, letterkundige, componist, pianist en zanger Heinz Hermann Polzer overleden door ouderdom. Hij stond beter bekend als Drs. P en is 95 jaar geworden. Drs P hield van zuivere rijm, vond zijn eigen dichtvorm (het ollekebolleke) uit en maakte liedjes met hilarische teksten, zoals Dodenrit en Veerpont. Hij verliet ons met stijl door zijn eigen rouwadvertentie in de krant te plaatsen.

Even uw aandacht graag!
Korte berichtgeving:
Ondergenoemde
Is niet meer in beeld –

Wat hier (behalve voor
Onbelangstellenden)
Hartelijk groetend
Wordt medegedeeld

– Drs. P

‘Kieft’ beste sportboek van 2014
Het boek ‘Kieft’, geschreven door Michel van Egmond, heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2014. Eerder won Van Egmond de publieksprijs voor het beste sportboek en de NS Publieksprijs. Volgens de jury slaagt Van Egmond erin ‘om hoge verkoopcijfers te realiseren, zonder consessies te doen aan de kwaliteit’.

Navid Kermani ontvangt Vredesprijs van de Duitse boekhandels
De Iraans-Duitse schrijver Navid Kermani heeft de Vredesprijs van de Duitse boekhandels ontvangen. Het is een jaarlijkse prijs voor een kunstenaar die zich inzet voor de vrede. De schrijver maakte reportages over conflictgebieden en spreekt zich uit over de verhouding tussen de verschillende werelddelen. Volgens de jury heeft hij ‘grote invloed op het theologische en sociale debat’.

Lees hier meer over de Vredesprijs van de Duitse boekhandels en de reportages die Kermani maakte.

Jim Crace wint IMPAC Dublin Literary Award
De Britse schrijver Jim Crace heeft met zijn roman Harvest de IMPAC Dublin Literary Award gewonnen. Het is, vanwege het prijzengeld van €100.000, de grootste literatuurprijs ter wereld voor één boek. Volgens de jury leest de roman ‘als een lang prozagedicht’ en ‘speelt het met je zintuigen als een rivier van woorden’.

Shortlist Opzij Literatuurprijs bekend
De shortlist van de Opzij Literatuurprijs, de prijs voor de beste roman van een vrouwelijke auteur, is bekend. Aan de prijs is een geldbedrag van €5000 verbonden. De winnaar van de Opzij Literatuurprijs wordt zondag 30 augustus bekendgemaakt. Hieronder een overzicht van de genomineerden:

Bregje Hofstede met De hemel boven parijs
Nina Polak met Wij zullen niet te pletter slaan
Franca Treur met De woongroep
Sana Valiulina met Kinderen van Brezjnev
Niña Weijers met De consequenties

Schrijver James Salter overleden
De Amerikaanse schrijver James Salter is op 90-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft verklaard dat Salter is overleden tijdens fysiotherapie. De schrijver stond bekend als een writer’s writer, iemand die door collega’s bewonderd wordt maar nooit echt doorbreekt bij het publiek. Zijn Nederlandse doorbraak volgde uiteindelijk op 87-jarige leeftijd met zijn roman Alles wat is.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.