< Terug

Literair nieuwsfilter – week 25

26 juni 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: schrijfster Benoîte Groult overleden, Jules Deelder schrijft Poëziegeschenk, Anna Blaman Prijs uitgereikt en nieuw Harry Potter-verhaal krijgt Nederlandse vertaling.

Francine Houben juryvoorzitter Stichting VSB Poëzieprijs
Stichting VSB Poëzieprijs heeft de architect Francine Houben aangesteld als juryvoorzitter van de VSB Poëzieprijs 2017. Houben zal leiding geven aan de vijfkoppige jury die bestaat uit dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, dichter en componist Rozalie Hirs, docent Moderne Letterkunde en literatuurwetenschapper Dirk de Geest en literair vertaler, criticus en essayist Martin de Haan.

De VSB Poëzieprijs zal aan het begin van de Poëzieweek 2017 voor de 23ste keer worden uitgereikt. De VSB Poëzieprijs is de prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste bundel van het jaar met een geldbedrag van 25.000 euro. Bundels die tussen 1 september 2015 en 31 augustus 2016 zijn verschenen of nog verschijnen, maken kans op de VSB Poëzieprijs 2017.

Schrijver Michael Herr overleden
De Amerikaanse schrijver Michael Herr is op 76-jarige leeftijd overleden. Herr werd bekend met zijn boek Dispatches over zijn ervaringen als correspondent tijdens de Vietnamoorlog. De schrijver schreef ook mee aan diverse scripts van Oscarfilms en was oorlogscorrespondent voor het tijdschrift Esquire.

Schrijfster Benoîte Groult overleden
De Franse schrijfster Benoîte Groult is op 96-jarige leeftijd overleden. Groult debuteerde in 1962 en schreef verschillende romans, waarvan Zout op mijn huid internationaal het bekendst werd. Ook was ze docente Latijn en literatuur en journalist. Groult stond bekend als feminist en dat was dan ook een thema in diverse romans en essays. In Frankrijk ontving Groult de onderscheiding Officier van het Legioen van Eer.

Jules Deelder schrijft Poëziegeschenk 2017
De Rotterdamse auteur Jules Deelder schrijft het Poëziegeschenk 2017. Dat heeft de CPNB bekendgemaakt. De Poëzieweek van 2017 staat in het teken van humor en daar paste Deelder goed bij volgens de stichting. Lezers krijgen het poëziegeschenk tijdens de Poëzieweek cadeau bij aankoop van minimaal €12,50 aan dichtbundels. De week start op donderdag 26 januari 2017 en duurt tot en met woensdag 1 februari.

Harry Potter-verhaal verschijnt in november
Het nieuwe Harry Potter-verhaal verschijnt medio november in een Nederlandse vertaling. Het gaat om de toneeltekst van Harry Potter and The Cursed Child Parts I & II. Op 30 juli gaat het toneelstuk in Londen in première. Het verhaal speelt zich negentien jaar na het laatste Harry Potter-verhaal af. Tegen die tijd is Potter een ambtenaar op het Ministerie van Toverkunst en vader van drie kinderen.

Hans Sleutelaar krijgt Anna Blaman Prijs 2016
Dichter Hans Sleutelaar krijgt de Anna Blaman Prijs 2016. De prijs wordt om de drie jaar toegekend aan de auteur die met zijn of haar oeuvre een bijdrage levert aan de kwaliteit van het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken. Sleutelaar publiceerde een aantal dichtbundels, maakte een non-fictieboek en was redacteur bij diverse tijdschriften. Aan de prijs is een bedrag van €10.000 verbonden.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het weten in de reacties of stuur een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.