Literair nieuwsfilter – week 24

19 juni 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: na Tommy Wieringa vertrekt ook Jessica Durlacher bij De Bezige Bij, schrijvers pleiten voor meer subsidie voor het Letterkundig Museum en Dan Brown schenkt drie ton aan een bibliotheek in Amsterdam.

Jessica Durlacher verlaat De Bezige Bij
Vorige week werd bekend dat schrijver Tommy Wieringa bij uitgeverij De Bezige Bij vertrekt en nu volgt schrijfster Jessica Durlacher zijn voorbeeld. De schrijfster zou dit besluit hebben genomen na de discussie die ontstond rondom het uitgeven van boeken van de omstreden Abou Jahjah. Volgens NRC zou Durlacher naar uitgeverij Hollands Diep vertrekken. ‘Er zijn de afgelopen tijd dingen verkeerd gegaan in de communicatie met De Bezige Bij,’ zegt Durlacher er zelf over. ‘Je kunt je afvragen of zo’n discussie ontstaat omdat er meer mis is binnen de uitgeverij. Wat dat betreft sluit ik me aan bij Tommy Wieringa: ik mis momenteel het klimaat waarbinnen ik geïnspireerd aan een nieuw boek kan werken.’

Schrijvers vragen om subsidie Letterkundig Museum
Een groep schrijvers en illustratoren vragen in een brief aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap meer subsidie voor het Letterkundig Museum in Den Haag. De brief is een reactie op de bezuinigingen in 2013 waardoor het museum een flink bedrag aan subsidie moest inleveren. Volgens de schrijvers zijn de huidige financiële middelen van het museum niet toereikend om alle kosten te dekken. De collectie van het museum komt tot stand doordat schrijvers of nabestaanden archieven schenken. Zij geven het museum daarmee het vertrouwen dat er goed mee wordt omgegaan. Volgens de schrijvers is de minister daarom verplicht om het Letterkundig Museum financieel te ondersteunen.

Dan Brown schenkt drie ton aan bibliotheek Amsterdam
De Amerikaanse schrijver Dan Brown heeft een genereuze schenking gedaan aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica, ook wel The Ritman Library. De bibliotheek bevindt zich in Amsterdam en ontving €300.000 van Brown om de collectie te digitaliseren. Door de schenking worden zo’n 4600 boeken online voor iedereen toegankelijk. Dan Brown bezocht de bibliotheek al eerder en is een groot bewonderaar van de collectie. ‘Ik vind het een grote eer dat ik een rol kan spelen bij dit belangrijke conserveringsproject om deze teksten beschikbaar te maken voor het grote publiek,’ aldus Brown.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het weten in de reacties of stuur ons een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.