< Terug

Literair nieuwsfilter – week 23

12 juni 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Ilja Gort herschrijft roman vanwege fouten, Marieke Rijneveld wint prijs voor beste poëziedebuut, Wieringa stapt op bij De Bezige Bij en e-books worden steeds goedkoper.

Ilja Gort herschrijft roman
Ilja Gort heeft zijn roman De Vrouwenslagerij herschreven. Gort ontdekte een paar fouten in de roman en herschreef daarom het boek uit 2012. ‘Toen de derde druk van het boek was uitverkocht en we wilden gaan herdrukken, las ik het manuscript nog eens door. Er stonden een paar kapitale blunders in. Ik heb me toen een maand lang teruggetrokken in de torenkamer van mijn Franse chateau en het boek van kop tot staart opnieuw geschreven.’ De nieuwe versie publiceert Gort onder zijn eigen uitgeverij Slurp Publishers.

Marieke Rijneveld wint C. Buddingh’-Prijs
Dichteres Marieke Rijneveld heeft de C. Buddingh’-Prijs gewonnen. Dat is de prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. Rijneveld won de prijs voor haar dichtbundel Kalfsvlies.  ‘Rijneveld overdondert met haar talent dat zo natuurlijk stroomt dat het op momenten welhaast overkookt,’ aldus de jury. Aan de prijs is een geldbedrag van €1.200 verbonden. Leuk weetje: tijdens de Museumnacht 2015 droeg Marieke Rijneveld voor tijdens een succesvol programmaonderdeel dat georganiseerd werd door archictectuurmuseum ARCAM en literaire stichting Nieuwe Letteren.

E-book steeds goedkoper
Goed nieuws voor boekenliefhebbers: de prijs van e-books daalt al jaren en die daling zet door. Dat blijkt uit de Boekenbarometer van CB, voorheen het Centraal Boekhuis. In 2010 kostte een e-book nog zo’n €11,25 terwijl je nu voor €8,- al een digitaal boek in je bezit hebt. Helaas geldt dat niet voor de prijs van fysieke boeken. Die zijn juist duurder geworden. Wel vindt de aanschaf ervan voor 80% plaats in fysieke winkels – dat is goed nieuws voor boekhandeleigenaren!

Hagar Peeters wint Fintro Literatuurprijsvdi9789023492665-e1444573882142
De Nederlandse schrijfster Hagar Peeters heeft de Fintro Literatuurprijs gewonnen. Dat is de  belangrijkste Vlaamse literatuurprijs en de opvolger van de Gouden Boekenuil. Peeters won de prijs voor haar debuutroman Malva.

Lees hier onze recensie van Malva.

Tommy Wieringa vertrekt bij De Bezige Bij
Een tijdje geleden ontstond er een rel bij uitgeverij De Bezige Bij vanwege de publicatie van een boek van de omstreden Dyan Abou Jahjah. Tommy Wieringa heeft vanwege dit incident besloten om te vertrekken bij de uitgeverij. Meerdere auteurs dreigden om op te stappen, maar Wieringa is de eerste die het ook echt doet. Opvallend, want Wieringa publiceerde bekende boeken bij de uitgeverij zoals Joe Speedboot en Dit zijn de namen. Zijn volgende boek zal volgend jaar verschijnen bij uitgeverij Hollands Diep.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Zet het in de reacties hieronder of stuur ons een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.