Literair nieuwsfilter – week 22

31 mei 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de Gouden Strop,  het overlijden van de Britste horrorschrijfster Tanith Lee, de bibliotheek van de toekomst en het literatuurprogramma van Lowlands.

Jo Claes wint de Gouden Strop
Jo Claes heeft met De mythe van Methusalem de Gouden Strop gewonnen. Het is de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Ook Patrick Conrad, Guido Eekhaut, Marion Pauw en Marjolijn Uitzinger waren genomineerd. De jury zei het volgende over De mythe van Methusalem: ‘Jo Claes heeft, door gebruik te maken van een aantal klassieke elementen van de thriller, het verhaal intelligent, spannend, met veel vaart en beeldend beschreven.’

Literatuurprogramma Lowlands bekend
De schrijversline-up van Lowlands is bekend! Onder andere Libris literatuurprijswinnaar Adriaan van Dis, Ronald Giphart, Hanna Bervoets, Joost de Vries, Maartje Wortel, Gustaaf Peek en Alex Boogers maken hun opwachting op het festival. Das Mag organiseert ‘De Grote Onbedoelde Literatuur Show’, er is een literaire talkshow en jouw toekomst wordt voorspeld met poëzie.

Kijk hier voor het volledige literatuurprogramma tijdens Lowlands.

Britse horrorschrijfster Tanith Lee overleden
De Britse horror- en fantasyschrijfster Tanith Lee is op 67-jarige leeftijd overleden. Met haar werk won ze een aantal prijzen, waaronder de Britse Fantasy Award in 1980 als eerste vrouw. In haar leven schreef ze meer dan 90 boeken en 300 korte verhalen. Daarnaast schreef ze gedichten en twee afleveringen van de Britse sciencefiction televisieserie Blake’s 7.

Lees hier meer over het leven van Tanith Lee.

The Future Library: teksten lezen in 2114
Welke boeken leest de mensheid over 100 jaar? In ieder geval 100 teksten van 100 schrijvers die meedoen aan het kunstproject The Future Library. Het is een toekomstige bibliotheek met teksten die over 100 jaar pas gelezen zullen worden. De namen van de eerste twee schrijvers die eraan meedoen, zijn bekend: Margaret Atwood en David Mitchell. David Mitchell ziet het project wel zitten: ‘Onderdeel uitmaken van een narratieve strcutuur die langer is dan je eigen levensspanne is goed voor je ziel.’

Wij zijn benieuwd welke 98 schrijvers nog zullen volgen!

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.