Literair nieuwsfilter – week 22

5 juni 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Esther Verhoef wint de Gouden Strop, het geldbedrag van de Anna Blaman Prijs is verhoogd, boze studenten startten een petitie voor meer diversiteit en in Engeland is een Young Adult prijs uitgereikt.

Esther Verhoef wint Gouden Strop
Schrijfster Esther Verhoef heeft de prijs voor beste Nederlandstalige thriller gewonnen voor haar boek Lieve Mama. Verhoef was al vier keer eerder genomineerd voor de prijs. De jury, onder leiding van Antoinette Hertsenberg, noemt het boek ‘een thriller om in één koortsachtige avond uit te lezen’. Verhoef wint met de prijs een bedrag van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

Anna Blaman Prijs verhoogd naar tienduizend euro
De Anna Blaman Prijs 2016 zal op 25 november 2016 in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis worden uitgereikt. Organisator Passionate Bulkboek maakt bekend dat met ingang van deze uitreiking de literaire prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000,-. Passionate Bulkboek beoogt hiermee de betekenis van de prijs, die driejaarlijks wordt toegekend, nog beter tot zijn recht te laten komen.

De Anna Blaman Prijs werd in 1965 ingesteld door het Prins Bernard Cultuurfonds en voor het eerst in 1966 uitgereikt aan de auteur die met zijn of haar oeuvre een karakteristieke bijdrage levert of heeft geleverd aan de kwaliteit van of het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken.

Yale studenten starten petitie voor diversiteit
Studenten van de Yale Universiteit in Engeland zijn een petitie gestart omdat ze het niet eens zijn met het vak ‘English literature’. Voor dit vak is het vereist om werk van schrijvers als Chaucer, Shakespeare en Milton te bestuderen en volgens de studenten is het ‘onacceptabel dat studenten die erover nadenken om Engelse literatuur te studeren alleen werk van blanke auteurs lezen.’ Volgens de studenten zou het beledigend zijn naar studenten van andere rassen en culturen. Inmiddels zijn er 160 handtekeningen onder de studenten verzameld. Wij zijn benieuwd of dit een staartje krijgt. Het hele artikel over de petitie lees je hier.

Sarah Crossan wint YA book prize
Schrijfster Sarah Crossan heeft de Britse YA book prize gewonnen voor haar boek One, een verhaal over een Siamese tweeling. De jury was lovend en noemde het boek ‘beautifully written’, ‘wholly original’ en ‘a book that breaks every rule and would enthral any reader; a book that gives you the gift of reading in a new way’. De prijs is vorig jaar in het leven groepen door het Britse Bookseller magazine en is tot nu toe de enige Britse prijs voor Young Adult boeken. Aan de prijs is een bedrag van 2,000 pond verbonden.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het weten in de reacties hieronder of stuur een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.