Literair nieuwsfilter – week 21

24 mei 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de verhuizing van boekhandel Scheltema, de VVD die vindt dat Marktplaats de bibliotheek kan vervangen en de boekenkast van Osama bin Laden.

Schrijvers helpen boekhandel Scheltema verhuizen
Het huurcontract van boekhandel Scheltema in Amsterdam is afgelopen, dus verhuisde het deze week naar een pand aan het Rokin. Na dertig jaar een nieuwe locatie betrekken, dat vraagt om een ludieke actie. Die kwam in de vorm van een rode loper van het oude pand tot de Dam. Schrijvers werden uitgenodigd om de laatste restjes van hun boeken te verhuizen en daarbij over de rode loper te lopen. Onder andere Herman Koch, Mano Bouzamour, Leon de Winter en Robert Vuijsje verhuisden hun boeken.

Kijktip: interview P.C. Hooft-prijswinnares Anneke Brassinga
Deze week nam Anneke Brassinga de P.C. Hooft-prijs in ontvangst in het Letterkundig Museum in Den Haag. In het programma Knetterende Letteren werd ze geïnterviewd en dat is volgens ons een kijktip voor dit Pinksterweekend.

Lásló Krasznahorkai wint Man Booker International Prize
De Hongaarse schrijver László Krasznahorkai is heeft de de Man Booker International Prize gewonnen. Hij kreeg de prijs volgens de jury voor zijn ‘visionaire’ oeuvre waarin hij de ‘textuur van het hedendaagse bestaan’ vangt. Aan de prijs is een geldbedrag van 60.000 Britse ponden (81.000 euro) verbonden.

Inlichtingendiensten onthullen boekenkast Osama bin Laden
Inlichtingendiensten hebben onthuld welke boeken Osama bin Laden las. In dit artikel licht NRC-redacteur Maartje Somers de tien opmerkelijkste boeken uit. Naast boeken zijn ook andere documenten van Bin Laden vrijgegeven, zoals brieven, kaarten en studiemateriaal.

Longlist ANV Debutantenprijs bekend
De longlist van de ANV Debutantenprijs is bekend! Het is de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut. Als je de boekenbijlagen en nominaties voor andere ilteraire prijzen dit jaar een beetje hebt gevolgd, komen de acht nominaties niet als een verrassing. Begin juni wordt een shortlist van drie titels bekendgemaakt, waarna lezers in Nederland en Vlaanderen bepalen welke debutant de prijs wint.

Emma Curvers met Iedereen kan schilderen
Roman Helinski met Bloemkool uit Tsjernobyl
Bregje Hofstede met De hemel boven Parijs
Marte Kaan met Saboteur
Ester Naomi Perquin met Binnenkort in dit theater
Nina Polak met We zullen niet te pletter slaan
Jaap Robben met Birk
Niña Weijers met De consequenties

VVD plaatst vraagtekens bij efficiëntie OBA
Volgens de VVD kunnen mensen die een boek willen lezen, het net zo goed tweedehands aanschaffen via bijvoorbeeld Marktplaats. Hierdoor verdwijnt de noodzaak van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, aldus de partij. Ook zouden er teveel bibliotheken bij elkaar in de buurt liggen en de kosten per uitgeleend boek te hoog zijn. De partij wil dat er een onderzoek komt naar de kostenefficiëntie van de OBA.

Kijktip: Arnon Grunberg en Niña Weijers over Frans Kellendonk
Tijdens het Pinksterweekend duurt je weekend een dag langer en dat is maar goed ook, want ook de avond in De Balie waarbij Arnon Grünberg en Niña Weijers over wijlen Frans Kellendonk spraken is de moeite van het terugkijken waard. Recent kwam een dichtbundel van de schrijver uit, wat de aanleiding vormde voor een gesprek over zijn leven en werk. Ook Gustaaf Peek en Oek de Jong waren erbij.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.