Literair nieuwsfilter – week 21

29 mei 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Leon de Winter wint de Pim Fortuyn Prijs, Simon Cowell vindt kinderboeken saai en Adriaan van Dis wint de Luisterboek Award.

Adriaan van Dis wint Luisterboek Award
Adriaan van Dis heeft met het voorlezen van Karakter van F. Bordewijk de Luisterboek Award 2016 gewonnen. ‘Van Dis voelt zich verwant met de jonge Katadreuffe’, oordeelt de jury over het werk van de schrijver. ‘Hij maakt geen stemmetjes, maar zet verschillende personages heel licht aan. Van Dis past bij dit verhaal.’ De Week van het Luisterboek is vandaag afgelopen. Sander van de Pavert van LuckyTV verzorgde dit jaar het Luistergeschenk Willy haalt alles uit de kast.

Leon de Winter wint Pim Fortuyn Prijs
Leon de Winter heeft de De Pim Fortuyn Prijs 2016 gewonnen. De schrijver kreeg de wisselbokaal uit handen van de winnaar van vorig jaar, publicist Afshin Ellian.  De prijs is bedoeld voor ‘de meest Fortuynistische persoon in Nederland’, die wordt gekozen uit opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van Fortuyn.

Volgens de jury behoort de prijs dit jaar toe aan De Winter en is hij uit volle overtuiging verkozen. ‘Leon de Winter strijdt met zijn enorme gedrevenheid voor onze zwaarbevochten westerse vrijheden die helaas vandaag de dag geen automatisme meer zijn. Hij is een bijzonder begenadigd schrijver die ons met zijn intellectuele en vlijmscherpe columns iedere week wakker schudt’, aldus jurylid Joost Eerdmans.

Simon Cowell wil kinderboek schrijven
Britain’s Got Talent-jurylid Simon Cowell wil een kinderboek schrijven. Cowell leest zijn 2-jarige zoontje voor en merkte dat hij de meeste kinderboeken ‘quite boring’ vond. Daarom wil Cowell zelf een poging wagen. Waarover het kinderboek zou moeten gaan? ‘Dieren. En ik wil een soort held creëren, gebaseerd op mijzelf.’ Cowell verwacht dat hij het veel beter kan dan de auteurs van de kinderboeken die hij zijn zoontje heeft voorgelezen, en dat zorgde voor kritiek van auteurs en comedians. Zou dit nieuwtje nog een staartje krijgen? Wij wachten het af!

Zelf een literair nieuwtje gezien voor het literair nieuwsfilter? Laat het ons weten in de reacties of stuur ons een mail.

Foto door: Sai Kiran Anagani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.