Literair nieuwsfilter – week 20

22 mei 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay 2017, de winnaar van de prestigieuze Man Booker Prize, Lena Dunham publiceert onverwachts tweede boek en Jan Siebelink schrijft het Nationale Voorleeslunchverhaal voor ouderen.

Connie Palmen schrijft Boekenweekessay 2017
De winnaar van de Libris Literatuur Prijs Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay van 2017. Het thema van de Boekenweek, die van 25 maart tot en met 2 april 2017 plaatsvindt, is ‘Verboden Vruchten’. ‘Ik zei ja, en toen zat ik eraan vast’, zegt Palmen in Pauw. ‘Onder de Verboden Vruchten verstaat de organisatie seks, drugs en rock ‘n’ roll. Waarom ze mij daarvoor vragen? Ik heb al ja gezegd.’

Stem op de okapi wint Woutertje Pieterse Prijs
Het boek Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2016. Deze prijs is bedoeld voor het beste Nederlandstalige jeugdboek en er is een geldbedrag van €15.000 aan verbonden. Volgens de jury heeft het duo met het boek ‘de deur naar onbegrensde creativiteit en fantasie wagenwijd opengezet’. ‘Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.’

Han Kang wint Man Booker Prize
De Zuid-Koreaanse schrijfster Han Kang en haar Britse vertaalster hebben de Man Booker International Prize voor de beste in het Engels vertaalde roman van afgelopen jaar gewonnen. Han Kang won deze prijs voor haar boek The Vegetarian. Het is haar eerste boek dat naar het Engels is vertaald. Han gold niet als favoriet. Zij en haar vertaalster Deborah Smith krijgen ieder de helft van het prijzengeld €64.000.

Jan Siebelink schrijft Voorleeslunchverhaal
Jan Siebelink schrijft het Nationale Voorleeslunchverhaal van 2016. Dit wordt op 7 oktober in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. De Nationale Voorleeslunch, op de Nationale Ouderendag, kan volgens de initiatiefnemers van de Leescoalitie een rol spelen bij het doorbreken van het isolement waarin veel ouderen zich bevinden. ‘Het voorlezen van een bijzonder verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.’

Plagiaat tijdens Write Now! 2016
Bij de voorronde van de schrijfwedstrijd Write Now! in Antwerpen is plagiaat gepleegd. De eerste prijs werd ten onrechte uitgereikt aan Egon Nuytemans: na afloop bleek dat hij niet de schrijver is van het verhaal Schuim, en dat de daadwerkelijke auteur te oud is om deel te nemen aan de wedstrijd. Op basis van het regelement is besloten de eerste prijswinnaar te diskwalificeren. Volgens de standaardprocedure schuiven alle winnaars een plaats door, wat betekent dat Gina Habets zich met haar verhaal Waarom mensen overal gezichten in herkennen en algoritmen niet de 1e prijswinnaar van Write Now! Antwerpen mag noemen. Zij plaatst zich voor de finale.

Lena Dunham publiceert tweede boek
Girls-actrice Lena Dunham heeft onverwachts een nieuw boek gepubliceerd. Het was niet bekend dat het boek zou gaan verschijnen. De actrice heeft haar dagboek gebundeld in Is It Evil Not to be Sure. ‘Eerder dit jaar vond ik mijn dagboek uit 2005 en 2006 terug. Ik begon het weer te lezen en zag een totaal ander persoon. Ik ben er trots op dat ik die periode uit mijn leven heb beschreven in mijn dagboek.’ Het verschijnt in een oplage van 2.000 exemplaren. De opbrengsten van het boek gaan naar de organisatie Girls Write Now.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.