Literair nieuwsfilter – week 2

17 januari 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: schrijvers promoten e-books, de jeugd leest het meest, archief Annie M.G. Schmidt naar het Letterkundig Museum en schrijvers organiseren een benefietavond.

Schrijvers promoten e-books met twitterestafette
Een groep schrijvers is een ludieke actie gestart om de collectie e-books in de openbare bibliotheek te promoten. Een week lang houdt een groep schrijvers, waaronder Kluun, Abdelkader Benali, Franca Treur, Paul van Loon en Ronald Giphart, een twitterestafette. Een maand lang twitteren de schrijvers over hun favoriete boek. Ook non-fictie auteurs als Marc Lammers, YouTube-ster Bardo Ellens en culinair journalist Felix Wilbrink doen mee aan de actie.

Jonge lezers bezoeken bibliotheek het vaakst
De populairste boeken in bibliotheken zijn kinderboeken. Ruim 46 procent van de honderd meest uitgeleende boeken in 2015 is voor kinderen geschreven. In totaal zijn er vorig jaar ruim 75 miljoen boeken uitgeleend en nog eens 1,6 miljoen e-books.

Dit kan niet waar zijn best verkochte boek van 2015
Het succes houdt niet op voor schrijver Joris Luyendijk. Na het winnen van de NS Publieksprijs, blijkt Dit kan niet waar zijn ook het best verkochte boek van 2015 te zijn. Er werden maar liefst 306.866 exemplaren verkocht.

Duitse auteurs op tournee tijdens Boekenweek
Duitse schrijvers toeren dit jaar langs Nederlandse boekwinkels tijdens de Boekenweek. Doordat de Boekenweek dit jaar Duitsland als thema heeft, mogen Duitse schrijvers niet ontbreken volgens het CPNB. Het doel is om Nederlanders kennis te laten maken met een nieuwe generatie Duitse schrijvers. Onder andere Nele Neuhaus, Lutz Seiler, Corina Bomann, Mirna Funk, Paul Bühre en Karen Köhler komen naar ons kikkerlandje in maart.

Letterkundig Museum krijgt archief Annie M.G. Schmidt
Het Letterkundig Museum is in het bezit gekomen van het privéarchief van schrijfster en dichteres Annie M.G. Schmidt. De collectie is geschonken door haar zoon Flip van Duijn. Hoogtepunten zijn ongeveer 185 brieven die Schmidth aan haar moeder schreef en een briefwisseling met haar man Dick van Duijn. Verder bevat het archief scripts en literaire prijzen.

Das Magazin wint Visser-Neerlandiaprijs
Het Nederlandse literaire tijdschrift Das Magazin heeft, samen met componist Wilfried Westerlinck en Anne van Raemdonck de Visser-Neerlandiaprijs 2015 gewonnen. Aan de prijs is een bedrag van €15.000 verbonden. Das Magazin krijgt de prijs omdat de organisatie volgens de jury op een moderne manier de cultuurbeleving stimuleert: ‘Hierdoor is in het hart van de literatuur een enthousiaste, betrokken gemeenschap ontstaan waar talloze cultuurliefhebbers samenkomen.’

Bekende schrijvers organiseren benefietavond
Bekende schrijvers organiseren op 9 februari een benefietavond voor vluchtelingenkinderen in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De avond heet Een nieuw hoofdstuk. De initiatiefnemer van de avond is auteur Dimitri Verhulst. Naast hem treden Tommy Wieringa, Connie Palmen, Jelle Brandt Corstius, Esther Gerritsen, Christine Otten, Anne Vegter, Kader Abdolah en Renate Dorrestein belangeloos op. De opbrengsten van de avond gaan naar My Book Buddy dat voor alle kinderen in asielzoekerscentra een prentwoordenboek Nederalnds regelt en voor boekenkasten met leesboeken zorgt.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Mail ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.