< Terug

Literair nieuwsfilter – week 19

15 mei 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Connie Palmen wint de Libris Literatuurprijs 2016, de Jonge Jury is vernieuwd, schrijvers touren door Marrokko en voor diverse literaire prijzen zijn de genomineerden bekendgemaakt.

Connie Palmen wint Libris Literatuurprijs 2016
Connie Palmen wint de Libris Literatuurprijs 2016 met haar boek Jij zegt het. De belangrijke literatuurprijs werd maandagavond uitgereikt door juryvoorzitter Dick Benschop in het Amstel Hotel in Amsterdam. Andere genomineerden voor de prijs waren P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer), Joke van Leeuwen (De onervarenen), Thomas Verbogt (Als de winter voorbij is), Inge Schilperoord (Muidhond) en Alex Boogers (Alleen met de goden). Over Jij zegt het zegt de vakjury: “Het is een scherpe roman, waarin verlangen, gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond aangaan”.

Elisabeth Leijnse krijgt Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016
Elisabeth Leijnse heeft de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016 ontvangen. Zij kreeg de prijs, bestaande uit een geldbedrag van 15.000 euro, voor haar biografie Cécile en Elsa, strijdbare freules. ”Door de prettige, laconieke stijl en de afwezigheid van interpretatie is het boek bijna een pageturner te noemen”, aldus jurylid en directeur van het Biografie Instituut Hans Renders. De Erik Hazelhoff Biografieprijs is een prijs voor de beste Nederlandstalige biografie.

De Jonge Jury is vernieuwd
Met ingang van editie 2017 ondergaat de Jonge Jury, de publieksprijs voor het beste jeugdboek, een aantal veranderingen. De organisatie hoopt hiermee dat de participatie van jongeren nog verder stijgt. De Jonge Jury zal vanaf de eerstvolgende editie nog slechts tien Leestips bevatten. De jeugdboeken worden aangedragen door jongeren uit het Jonge Jury Boekgenootschap (peer-to-peer) en zijn oorspronkelijk Nederlandstalig. Ook de stemprocedure verandert en de dag van de Jonge Jury verschuift De komende editie sluit af op 7 juni 2017, dan wordt aan de auteur van het boek met de meeste stemmen de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt.

Writers Unlimited tournee naar Marokko
Van 16 tot en met 20 mei reizen vier schrijvers met Writers Unlimited naar Marokko, voor een tournee van een week naar Rabat, Kinitra en Fez. Nelleke Noordervliet, Andrej Koerkov (Oekraïne), dichteres/zangers Ngwatilo Mawiyoo (Kenia) en Bejan Matur (Turkije) zullen samen met Marokkaanse schrijvers en dichters optreden. Rond het thema ‘Ways of Dialogue’ dragen de schrijvers voor uit eigen werk en lezen ze fragmenten uit hun literaire traditie.  Het is de eerste tournee in een serie van vijf die Writers Unlimited de komende jaren in de Arabische wereld organiseert.

Shortlist ANV Debutantenprijs 2016 bekendgemaakt
De drie genomineerden voor de ANV Debutantenprijs zijn bekendgemaakt. Vorig jaar was Birk van Jaap Robben (ook De Geus) de glorieuze winnaar van de ANV Debutantenprijs, die wordt georganiseerd door de stichting DordtLiterair.

  • Mohammed Benzakour – De koning komt (De Geus)
  • Hugo Blom – Een kleine moeite (De Geus)
  • Inge Schilperoord – Muidhond (Podium)

Lezers in Nederland en Vlaanderen bepalen wie van de drie debutanten de ANV Debutantenprijs van € 7.500,- wint.  Bekendmaking en uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op zondagmiddag 25 september te Dordrecht. Vanaf 23 mei kan iedereen hier zijn stem uitbrengen.

Nominaties Dioraphte Literatour Prijs bekendgemaakt
De nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs 2016 zijn bekendgemaakt. De IJsmakers (Ernest van der Kwast), De zee zien (Koos Meinderts), Het bestand (Arnon Grunberg), Het uur van de Zimmerman (Karolien Berkvens), Oliver (Edward van de Vendel) en Underdog (Elfie Tromp) zijn genomineerd. De prijs voor het beste jongerenboek zal op 16 september worden uitgereikt.

Nominaties Luisterboek Awards bekendgemaakt
De genomineerde luisterboeken voor de Luisterboek Awards zijn bekendgemaakt. De genomineerden zijn: Hendrik Groen (Pogingen iets van het leven te maken, gelezen door Jan Meng), F. Bordewijk (Karakter, gelezen door Adriaan van Dis), Geert Mak (In de ban van de krekel, in de ban van de mier, gelezen door Mak), Wilco van Rooijen (Overleven op de K2, gelezen door Bas Keijzer) en Julian Barnes (Alsof het voorbij is, gelezen door Bas Keijzer). De winnaar wordt 23 mei bekendgemaakt in Kunststof op NPO Radio 1.

Nominaties Gouden Strop bekendgemaakt
De nominaties voor de Gouden Strop zijn bekendgemaakt. Het meisje op de weg (Michael Berg), Drone (Bart-Jan Kazemier), Stille grond (Hilde Vandermeeren) en Lieve mama (Esther Verhoef) maken kans op de prijs. De Gouden Strop en de Schaduwprijs worden op 2 juni tijdens de Avond van het Spannende Boek uitgereikt.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.