Literair nieuwsfilter – week 18

8 mei 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: een sprookjesboek van Anne Frank verkocht voor €55.000, de campagne Nederland Leest krijgt een thema en de nieuwe website van stichting Nieuwe Letteren is gelanceerd.

Sprookjesboek Anne Frank verkocht
Een sprookjesboek dat in het bezit was van de beroemde Anne Frank is in New York verkocht voor een behoorlijk bedrag. Het boek bracht ruim €55.000 op, terwijl de organisatie verwachtte dat het boek maximaal de helft van het geld zou opleveren. Het boek bevatte sprookjes van Grimm, waaronder bekende sprookjes als Sneeuwwitje  en Hans en Grietje. De koper van het boek is het Tweede Wereldoorlogmuseum in Boston. Het museum meldde dat het voor het eerst is sinds twintig jaar dat er iets is verkocht dat het eigendom van Anne Frank is geweest.

Nederland Leest-campagne krijgt thema
Bij de jaarlijkse campagne Nederland Leest staat dit jaar geen boek centraal, maar een thema. Het thema voor de komende editie is ‘democratie’. De organisatie wil Nederlanders hiermee niet alleen aan het lezen krijgen, maar er ook voor zorgen dat er een debat tussen hen ontstaat. De campagne loopt van 1 tot 30 november. Tjidens Nederland Leest worden boeken uitgedeeld in biblioheken en nemen bibliotheken door middel van lezingen het thema onder de loep. De campagne is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Website Nieuwe Letteren gelanceerd
Stiching Nieuwe Letteren zet zich in voor de promotie van nieuwe literatuur én is de uitgever van Lood, dus we zijn erg blij om jullie te kunnen vertellen dat de stichting een nieuwe website gelanceerd heeft. Op de nieuwe website vindt je het laatste nieuws vanuit de stichting en aankomende evenementen die ze organiseert, zoals de Jonge Schrijversavond 2016. Kortom: genoeg reden om naar de website te surfen en rond te kijken.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.