Literair nieuwsfilter – week 17

26 april 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de Pullitzer Prijs voor fictie, ouderwetse typemachines en het Prentenboek van het Jaar.

Prentenboek van het Jaar van Marjet Huiberts
‘We hebben er een geitje bij!’ is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2016. Dit hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen bepaald. Het boek van Marjet Huiberts met illustraties van Iris Deppe staat volgend jaar centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. De Nationale Voorleesdagen zijn van 27 januari tot en met 6 februari.

Anthony Doerr wint Pullitzer Prijs
De Amerikaanse schrijver Anthony Doerr heeft de Pulitzer Prize voor fictie gewonnen met zijn oorlogsroman All the Light We Cannot See. De jury noemde het boek ‘an imaginative and intricate novel’.

Strip van De Aanslag van Mulisch
Eerder was er al het toneelstuk en een film. Nu is er ook een strip van De Aanslag, de beroemde roman van Harry Mulisch. Tekenaar Milan Hulsing maakte de tekeningen: ‘De Aanslag is een mooi boek, met een duidelijk plot, waar je als tekenaar houvast aan hebt.’

Bekijk de eerste tien pagina’s van de strip hier.

Uitgeverij Van Oorschot verkocht
Uitgeverij G.A. Van Oorschot verandert van eigenaar. De zoon van de oprichter, Wouter van Oorschot, verkoopt de uitgeverij op 63-jarige leeftijd aan een groep nieuwe eigenaren. Lees hier meer over hoe de uitgeverij onafhankelijkheid waarborgt en de nieuwe eigenaren.

Kijktip: typemachines van W.F. Hermans in DWDD
Een aantal typemachines uit de uitgebreide collectie van schrijver W.F. Hermans was even in Nederland. In De Wereld Draait Door bespraken en demonstreerden Boekhandelaar Gert Brouns en schrijvers Niña Weijers en Christophe Vekeman de typemachines. Beide schrijvers hebben een typemachine geadopteerd, waardoor er geld is om de machines te restaureren.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.