Literair nieuwsfilter – week 17

1 mei 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: auteur achter het pseudoniem Hendrik Groen is onthuld na maanden van speculeren, schrijfster Jenny Diski is overleden, er komt een nieuw Harry Potter boek en je kunt stemmen op het Belangrijkste Boek.

Auteur achter pseudoniem Hendrik Groen onthuld
Hendrik Groen, wiens dagboeken uit een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord hoog op de bestsellerlijst staan, blijkt het pseudoniem te zijn van de 61-jarige Amsterdammer en bibliothecaris Peter de Smet. Sinds de verschijning van het boek was heel lezend Nederland op zoek naar de ware auteur achter het pseudoniem. Namen als Sylvia Witteman, Arnon Grunberg en Nico Dijkshoorn werden genoemd, maar de echte auteur blijkt dus een onbekende bibliothecaris uit Amsterdam.

Schrijfster Jenny Diski overleden
De Britse schrijfster Jenny Diski is overleden aan de gevolgen van kanker. Haar man bracht het nieuws naar buiten via een tweet. Diski leed sinds 2014 aan kanker en schreef vanaf het moment van de diagnose columns over haar leven met de ziekte. Deze stukken zijn gebundeld in het boek In gratitude. Diski debuteerde in 1986 met Nothing natural en schreef sindsdien vele verhalen, romans en essays.

Scenario Harry Potter-spinoff ook uitgebracht als boek
In november 2016 is de film Fantastic Beasts and Where to Find Them in de bioscopen te zien, een Harry Potter-spinoff van J.K. Rowling. Nu is bekendgemaakt dat Rowling het scenario van de film als boek uit zal brengen. Het boek zal, net als de film, in november verschijnen en speelt zich zo’n zeventig jaar voor het originele Harry Potter-verhaal af.

Michel van Egmond schrijft opnieuw beste sportboek
Schrijver Michel van Egmond heeft met zijn boek Topshow de publieksprijs voor beste sportboek van 2015 gewonnen. In Topshow geven Van Egmond en eindredacteur Jan Hillenus een kijkje achter de schermen bij het televisieprogramma Voetbal Inside. Peter Ouwerkerk wonde juryprijs voor beste sportboek met zijn boek Etalagecoureur.

Andreas Ecke krijgt Europese vertaalprijs 2016
Vertaler Andres Ecke heeft de Europese vertaalprijs 2016 ontvangen. Volgens de jury heeft Ecke naam gemaakt als ‘een zeer invoelende en veelzijdige vertaler’. Ecke vertaalde onder meer werken van Cees Nooteboom, Otto de Kat, Gerbrand Bakker en Geert Mak. Aan de prijs is een geldbedrag van €15.000 verbonden.

Stem op het Belangrijkste Boek
De Verkiezing van het Belangrijkste Boek is inmiddels van start gegaan, wat betekent dat iedereen tot medio september kan stemmen op een boek dat zijn of haar wereldbeeld heeft veranderd. Op 22 september maakt het CPNB bekend welk boek door de Nederlandse lezers verkozen is tot Belangrijkste Boek. Bekende schrijvers als Adriaanvan Dis, Tom Lanoye en Ellen Deckwitz hebben een selectie van 100 boeken gemaakt om de lezer op weg te helpen, maar deze top 100 dient slechts als inspiratie.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat een reactie achter of stuur ons een mailtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.