Literair nieuwsfilter – week 16

19 april 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van het overlijden van Nobelprijswinnaar Günter Grass, een vrouwelijke auteur van het Boekenweekgeschenk en een literaire samenwerking tussen de Dalai Lama en Desmond Tutu.

Prijs van de Jonge Jury en Gouden Lijst uitgereikt
Jonge lezers hebben hun stem laten horen: deze week werd de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt aan de schrijver van het favoriete jeugdboek van scholieren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. De prijs is gewonnen door Mel Wallis de Vries met Wreed.

Een andere belangrijke jeugdboekenprijs is de Gouden Lijst. De Gouden Lijst is in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken gewonnen door Gideon Samson en Julius ‘t Hart met Overspoeld. In de categorie vertaalde boeken won Annabel Pitcher met Onder de ketchulpwolken, vertaald door Ellis Post Uiterweer.

Lees hier meer over de achtergrond van beide prijzen.

Esther Gerritsen schrijft Boekenweekgeschenk 2016
Esther Gerritsen volgt Dimitri Verhulst op door in 2016 het Boekenweekgeschenk te schrijven. Hiermee is Gerritsen de eerste vrouwelijke auteur van het Boekenweekgeschenk sinds 2002. ‘Ik heb “JA!” gejuicht’, zegt Gerritsen over het moment waarop de CPNB haar vroeg voor de opdracht. ‘Ik was ontroerd omdat ze mij het Boekenweekgeschenk toevertrouwden.’ NRC maakte een overzicht van de romans die Gerritsen op haar naam heeft staan.

Nieuwsgierig naar de boeken die Gerritsen zelf graag leest? Lees dan dit artikel via Blendle.

Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden
Deze week was er ook treurig nieuws: Nobelprijswinnaar Günter Grass is op 87-jarige leeftijd overleden. De schrijver won de Nobelprijs in 1999 en stond bekend om zijn naoorlogse boeken. Hij raakte in opspraak nadat hij toegaf een paar maanden in het Duitse leger te hebben gediend. Zijn bekendste roman is De blikken trom.

Dalai Lama en Desmond Tutu schrijven Book of Joy
De Dalai Lama slaat de handen ineen met de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu om te schrijven over vreugde en blijdschap. Ze zullen vijf dagen met elkaar doorbrengen om te praten over hoe we vreugde kunnen vinden in het leven. Die dialogen vormen de basis voor een boek. Het boek zal – heel toepasselijk – Book of Joy heten. Heb je zelf een vraag over het onderwerp? Stel hem dan via hun Facebookpagina’s en wie weet nemen ze de vraag en het antwoord op in het boek.

Lees hier meer over het boek en de samenwerking.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.