Literair nieuwsfilter – week 16

24 april 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Herman Koch schrijft het Boekenweekgeschenk 2017, de winnaars van de Jonge Jury en de Gouden Lijst zijn bekend en Ilja Leonard Pfeijffer wint een cultuurprijs.

Herman Koch schrijft Boekenweekgeschenk voor 2017
Bijzonder nieuws deze week: niemand minder dan Herman Koch schrijft het Boekenweekgeschenk 2017. De CPNB heeft de schrijver gevraagd om het geschenk te schrijven en dat zag Koch wel zitten. ‘Toen het CPNB mij benaderde hoefde ik niet lang te twijfelen,’ aldus Koch. ‘Zo’n boekenweek wil ik volop meemaken. Ik heb een hoop van die geschenken in mijn boekenkast staan en misschien moet ik ze nu toch maar eens gaan lezen.’ Koch weet nog niet waar het boek over zal gaan.

Boek Oliver winnaar van de Gouden Lijst
Schrijver Edward van de Vendel heeft met zijn boek Oliver de Gouden Lijst gewonnen. Het is de prijs voor het beste jeugdboek voor de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar. Volgens de jury heeft Van de Vendel ‘een roman geschreven met geloofwaardige personages die hij alat groeien naar volwassenheid in poëtische taal. Afwisselend ingetogen en confronterend, maar altijd doordingend tot de kern van de zaak.’ De Amerikaanse schrijver Dan Germeinhart wint de prijs voor het best vertaalde jeugdboek met zijn boek Naar de top.

Prijs van de Jonge Jury gewonnen door Mel Wallis de Vries
Schrijver Mel Wallis de Vries heeft met het boek Shock de Prijs van de Jonge Jury 2016 gewonnen. De Jonge Jury is een leesbevorderingsproject voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Tienduizenden scholieren lezen naar eigen keuze een aantal jeugdboeken voor de Jonge Jury en stemmen op hun favoriete titels. Dit jaar kwamen er ruim vijftienduizend stemmen binnen.

Ilja Leonard Pfeijffer wint E. du Perronprijs
Ilja Leonard Pfeijffer krijgt de cultuurprijs voor zijn boeken Gelukszoekers en Idyllen en zijn columns in de krant nrc.next. Aan de prijs is een geldbedrag van €2500,- verbonden. De prijs is een onderscheiding voor personen of instellingen die met een cultuuruiting een bijdrage leveren aan een beter begrip van de multiculturele samenleving. Volgens de jury is Pfeijffer ‘de gestalte van Europese intellectuele verantwoordelijkheid’.

Heb je een nieuwtje gezien dat ontbreekt in het literair nieuwsfilter? Laat het weten in de reacties of stuur ons een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.