Literair nieuwsfilter – week 15

17 april 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: auteurs denken erover om op te stappen bij De Bezige Bij, een anonieme schrijver maakt kans op de Man Booker Prize en het Prentenboek van 2017 is bekend.

Auteurs willen opstappen bij De Bezige Bij
Opmerkelijk nieuws deze week: een aantal auteurs bij De Bezige Bij denkt erover om op te stappen, omdat de uitgeverij een boek uitbrengt van de omstreden Dyad Abou Jahjah. Jahjah is columnist bij De Standaard en is omstreden vanwege uitspraken die hij deed over Israël en het westen. Schrijvers als Leon de Winter, Jessica Durlacher en Marcel Möring vragen zich daarom af of ze nog wel bij De Bezige Bij willen blijven. Deze ontwikkeling krijgt ongetwijfeld een vervolg.

Anonieme schrijver genomineerd voor Man Booker Prize
Dit jaar kan de prestigieuze Man Booker Prize voor het eerst gaan naar een anonieme schrijver. Één van de genomineerde boeken is namelijk The Story of the Lost Child, gepubliceerd onder het pseudoniem Elena Ferrante. De echte naam van de auteur is niet bekend. Haar uitgevers zijn de enigen die weten wie ze werkelijk is. ‘Boeken hebben, als ze eenmaal geschreven zijn, geen behoefte aan hun auteurs,’ aldus de anonieme Ferrante.

De kleine walvis is Prentenboek van 2017
Het kinderboek De kleine walvis van Benji Davies is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Dit betekent dat het boek volgend jaar centraal staat tijdens de Nationale Voorleesdagen. Het doel van dit evenement is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Het boek gaat over Boy die samen met zijn vader en zes katten in een vissershuisje woont. Als hij een walvis op het strand vindt, neemt hij hem mee naar huis en ontstaat er een vriendschap.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het weten in de reacties of stuur een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.