Literair nieuwsfilter – week 14

10 april 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: het plotselinge overlijden van Wim Brands, schrijfstoel J.K. Rowling geveild en mogelijk krijgt Nederland een nieuw volkslied.

Dichter en presentator Wim Brands overleden
Het plotselinge overlijden van dichter en presentator Wim Brands schokte heel literatuurminnend Nederland afgelopen week. Hij overleed onverwachts op 57-jarige leeftijd. Wim Brands maakte op Radio 1 het interviewprogramma Brands met Boeken en werd bekend door zijn televisieprogramma Boeken. Hij deed ongelofelijk veel in het literaire vak, zo was hij naast programmamaker ook journalist en oprichter van radioprogramma De Avonden. Ook schreef hij meerdere dichtbundels. De VPRO bracht het nieuws naar buiten en gaf aan ‘een van zijn bekende en gewaardeerde makers te hebben verloren’.

Vrij Nederland schreef prachtige artikelen om Wim Brands te herinneren. Je vindt ze hier en hier.

Schrijfstoel J.K. Rowling geveild
De stoel waarop schrijfster J.K. Rowling zat tijdens het schrijven van de eerste twee Harry Potter-boeken is in New York geveild. De stoel bracht een bedrag op van maar liefst €334.000. De verkoper doneert tien procent van de opbrengst aan het goede doel. ‘Dat deed Rowling ook toen ze rijk werd.’ De verkoper kreeg de stoel in zijn bezit doordat zijn dochter het meubelstuk in 2009 op eBay zag staan.

Meg Rosoff wint Astrid Lindgren Memorial Award
De Amerikaanse kinderboekenschrijfster Meg Rosoff heeft een internationale kinderboekenprijs gewonnen, namelijk de Astrid Lindgren Memorial Award. De prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor kinderboeken genoemd. De jury roemt Rosoff omdat ‘haar romans voor jongvolwassenen zowel de emoties als het intellect aanspreken.’ Ook noemt de jury haar verhalen ‘uniek, prachtig en geestig’.

Anne Vegter wil nieuw volkslied
De Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, wil een nieuwe versie van het volkslied schrijven. Volgens Vegter is het Wilhelmus verouderd. ‘Wij zijn al lang niet meer overheerst door Spanje. We zijn een ander volk geworden en onze maatschappij is erg veranderd.’ Niet alleen de tekst moet anders, ook de melodie is volgens Vegter aan vervanging toe. Wij zijn benieuwd of het plan doorgaat.

Zeldzaam werk van Shakespeare gevonden
Er is een zeldzame vroege uitgave van het verzamelde theaterwerk van Shakespeare gevonden. Het werk is aangetroffen in de bibliotheek van Mount Stuart House, een landhuis op een klein Schots eiland. Het is voor het eerst sinds 2014 dat er nieuw exemplaar van de zogenaamde First Folio is ontdekt.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat het weten in de reacties hieronder of stuur ons een mail.

Foto Wim Brands door: Martin Dijkstra / Lumen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.