Literair nieuwsfilter – week 13

29 maart 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van ophef rondom een app die boeken censureert, de winnaars van de Diorapthe Literatour Prijs en het overlijden van Nobelprijswinnaar Tomas Tranströmer.

Boekenverkoop tijdens Boekenweek stijgt met 5,9%
Hoewel het volgens mensen in het boekenvak niet zo goed gaat met de verkoop, heeft de Boekenweek toch voor een impuls gezorgd. Tijdens de week is de verkoop van boeken met 5,9% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Mooi nieuws, want het laat zien dat iniatieven om Nederlanders meer te laten lezen nog steeds werken. Even volhouden, dan is het boekenvak straks vast optimistischer.

Wat is volgens jou typisch Nederlands?
Als je aan Nederland denkt, wat zie je dan voor je? Kroketten? Een kaasschaaf, misschien? Wim Brands en Jeroen van Kan proberen Nederland te karakteriseren in 50 objecten. Nomineer jouw object op de site en wie weet selecteert de jury jouw object voor het boek Nederland. Een objectief zelfportret. Benieuwd naar objecten die al genomineerd zijn? Je vindt ze op de website.

Jaap Robben wint Diorapthe Literatour Prijs 2015
Jaap Robben heeft met zijn romandebuut Birk de Publieksprijs van de Diorapthe Literatour Prijs 2015 gewonnen. Zijn boek werd alom geprezen, dus het komt niet als een verrassing. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig heeft De veteraan van Johan Faber gewonnen. De Juryprijs in de categorie Vertaald gaat naar Eleanor & Park, vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting en geschreven door Rainbow Rowell.

Charles Dickens Museum koopt meubelen
Na de dood van beroemde schrijvers worden hun eigendommen, zoals hun schrijftafel of favoriete koffiemok, vaak een soort relikwieën. Het heeft waarde voor de geschiedenis van literatuur, dus mag het niet verloren gaan. Om die reden heeft het Charles Dickens Museum in Londen het bureau en de stoel gekocht waaraan Charles Dickens Great Expectations heeft geschreven.

Het museum kreeg financiële steun van het National Heritage Memorial Fund. Geen zorgen dus, als aspirant-schrijver kun je voorlopig nog laten inspireren door het bureau van Charles Dickens. Dat is een tripje naar Londen wel waard, toch? Lees er hier meer over.

Nobelprijswinnaar Tomas Tranströmer overleden
Nobelprijswinnaar en dichter Tomas Tranströmer is op 83-jarige leeftijd overleden. Toen hij 23 was publiceerde hij zijn eerste dichtbundel en in 2011 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn poëzie ging vooral over wat er achter de routine van dagelijks leven schuilt. Ook schreef hij veel over natuurgerelateerde thema’s. Hieronder kun je een korte documentaire bekijken over zijn leven:

Shortlist International Man Booker Prize bekend
De shortlist van de International Man Booker Prize is bekend! Het is een tweejaarlijkse literaire prijs voor schrijvers van fictie. De shortlist is internationaler dan ooit, want er staan maar liefst zes nieuwe nationaliteiten op en tachtig procent is vertaalde fictie. Voorgaande jaren won altijd een Amerikaan of Canadees de prijs, maar de kans is groot dat daar nu verandering in komt. De winnaar van de Man Booker International Prize 2015 wordt op 19 mei bekendgemaakt in het Victoria and Albert Museum in Londen. De genomineerden:

César Aira (Argentina)
Hoda Barakat (Lebanon)
Maryse Condé (Guadeloupe)
Mia Couto (Mozambique)
Amitav Ghosh (India)
Fanny Howe (United States of America)
Ibrahim al-Koni (Libya)
László Krasznahorkai (Hungary)
Alain Mabanckou (Republic of Congo)
Marlene van Niekerk (South Africa)

Ophef over app die vloeken in e-books censureert
Er is ophef ontstaan over de app Clean Reader. De app (beschikbaar voor Android en iOS) censureert scheldwoorden en vloeken in boeken. De makers van de app kwamen op het idee toen hun jonge dochter verdrietig thuiskwam: er stonden vloeken in het boek dat ze gelezen had. ‘She really liked the book but not the swearwords,’ aldus haar ouders. Verschillende auteurs, waaronder Joanne Harris, zijn niet blij met de app: ‘Door te vervalsen wat er geschreven staat, openen we de deur voor censuur van literatuur.’

Lees er hier meer over.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.