Literair nieuwsfilter – week 13

3 april 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Bol.com verwijdert boeken van Das Mag, Nobelprijswinnaar Imre Kertesz is overleden en een goededoelenwinkel wil geen Vijftig Tinten Grijs meer.

Bol.com verwijdert boeken van Das Mag
Door onenigheid tussen online warenhuis bol.com en de jonge uitgeverij Das Mag, worden de papieren boeken van de uitgever er niet langer verkocht. In een uitgebreid nieuwsbericht op de website vertelden de oprichters van Das Mag dat bol.com ineens 10% meer aan de boeken wil verdienen, wat neerkomt op 47% per boek. Het hele verhaal lees je hier op Medium.

Goededoelenwinkel wil geen Vijftig Tinten Grijs meer
Een goededoelenwinkel in Swansea wordt sinds enige tijd overspoeld door boeken uit de ‘Vijftig Tinten’-trilogie van E.L. James. Daarom heeft de manager Phil Broadhurst donateurs gevraagd de boeken niet langer naar de winkel te brengen. De boeken blijken, ondanks het grote succes, uiteindelijk onverkoopbaar. Wat ons betreft het opmerkelijkste nieuwtje van deze week!

Nobelprijswinnaar Imre Kertesz overleden
De Hongaarse schrijver Imre Kertesz is op 86-jarige leeftijd overleden. De schrijver kreeg in 2002 de Nobelprijs voor de Literatuur. Veel van zijn werk hadte maken met deTweede Wereldoorlog die hij meemaakte in concentratiekampen. De jury van de Nobelprijs oordeelde dat de schrijver de concentratiekampen neerzette als ultieme waarheid over hoe ver de mensheid kan zakken.

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft theaterversie Het Achterhuis
Op dit moment werkt schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer aan de theaterversie van het dagboek van Anne Frank. De nieuwe versie van het verhaal voor in de Nederlandse theaters zal gaan over Anne Frank en haar leven, maar ook over personages uit het dagboek. Het theaterstuk gaat in oktober 2017 in première.

Longlist De Gouden Strop bekend
Deze week werd de longlist van De Gouden Strop bekendgemaakt. De Gouden Strop is de prijs voor het beste spannende boek van het jaar. Tien thrillers staan op de longlist. Op donderdag 2 juni maakt de organisatie bekend welk boek met de prijs bekroond wordt.

Michael Berg – Het meisje op de weg
Bavo Dhooge – Scam alarm
Bart-Jan Kazemier – Drone
Heleen van der Kemp – Bijwerking
Marion Pauw – We moeten je iets vertellen
Ross & Hartman – Doodskopvlinder
Charles den Tex – Bot
Marjolijn Uitzinger – De partijgenoot
Hilde Vandermeeren – Stille grond
Esther Verhoef – Lieve mama

 Zelf een literair nieuwtje gezien? Laat hieronder een reactie achter of stuur een mailtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.