Literair nieuwsfilter – week 12

22 maart 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van een plagiaatdiscussie, nieuw werk van Stephen King en een writer-in-residence bij het Gemeentemuseum Den Haag.

Genomineerden Diorapthe Literatour Prijs bekend
Dit jaar zijn er weer tien boeken genonimeerd voor de 6e Diorapthe Literatour Prijs. Het is de prijs voor het beste jongerenboek van het afgelopen jaar en bestaat uit twee juryprijzen en een publieksprijs.

Genomineerden voor de Juryprijs in de categorie Nederlandstalig:

– Johan Faber met De veteraan
– Geertje Kindermans met De lieve vrede
– Jaap Robben met Birk
– Gideon Samson en Julius ’t Hart met Overspoeld
– Marita de Sterck met Valavond

Genomineerden voor de Juryprijs in de categorie Vertaald:

–  A.J. Betts met Zac & Maria
– Kevin Brooks met Bunkerdagboek
– Guiseppe Catozzella met De geur van vrijheid
– Milena Michiko Flašar met Een bijna volmaakte vriendschap
– Rainbow Rowell met Eleanor & Park

Voor de publieksprijs kunnen jongeren tussen de 15 en 18 jaar vanaf maandag 23 maart hier stemmen op hun favoriete boek.

Boekenweek voor jongeren van start
Maandag start Literatour, de Boekenweek speciaal voor jongeren. Deze week is er extra aandacht in de media voor jonge lezers en schrijvers. Ook zijn er activiteiten rondom jongeren en literatuur.. Van maandag tot en met vrijdag gaan diverse auteurs langs scholen waar zij met jongeren in gesprek gaan. Op vrijdagmiddag 27 maart vindt de uitreiking van de Dioraphte Literatour Prijs plaats.

Gemeentemuseum Den Haag start writer-in-residence
Struinen door zalen en depots terwijl je ondertussen inspiratie opdoet voor een nieuw verhaal. In het Gemeentemuseum Den Haag kan het. Het museum nodigt elk halfjaar een (inter)nationale schrijver uit die carte blanche krijgt. Het gemaakte werk wordt vervolgens tentoongesteld. Directeur Benno Tempel: ‘Ons museum zit vol mooie verhalen. Schrijvers herkennen en vertellen die als geen ander. Bovendien hoop ik dat de schrijvers iets nieuws toevoegen aan de collectie. Dat mag van alles zijn; van poëzie tot proza.’

Lees hier meer over het initiatief.

Saskia Noort niet in hoger beroep
Thrillerschrijfster Saskia Noort gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Samen met haar uitgever spande ze een rechtszaak aan tegen collega Liselotte Stavorinus, maar kreeg geen gelijk. De thriller Het reservaat zou op 29 punten overeenkomen met Noort’s thriller De eetclub. Noort heeft laten weten niet in hoger beroep te gaan. Wel wil ze discussie over in hoeverre je je kunt laten inspireren door andermans werk, voortzetten.

Lees hier een uitgebreider verslag.

Stephen King publiceert twintig korte verhalen
Nieuwsgierig naar inzichten over schrijven van Stephen King? Dat komt goed uit, want op 3 november publiceert hij The Bazaar of Bad Dreams, een collectie van twintig korte verhalen. De collectie bestaat uit nieuw werk en verhalen die eerder gepubliceerd zijn in magazines. Bij elk verhaal plaatst King een korte introductie waarin hij vertelt hoe, wanneer en waarom hij het geschreven heeft.

Lees er hier meer over.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.