Literair nieuwsfilter – week 11

15 maart 2015

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week stond in het teken van de Boekenweek, het overlijden van fantasy-schrijver Terry Pratchett en opnieuw een literaire prijs. Kijk mee naar het literaire nieuws van week 11.

Terry Pratchett overleden
Op 66-jarige leeftijd is de Britse schrijver Terry Pratchett overleden. Hij leed al acht jaar aan een zeldzame vorm van alzheimer. Pratchett was vooral bekend als schrijver van de boekenreeks Discworld en schreef in totaal meer dan zeventig boeken. Zijn fans hebben binnen een dag na zijn overlijden tienduizenden euro’s opgehaald voor The Research Institute for the Care of Older People.

De Boekenweek als inkomstenbron
Schrijven is geen vetpot. Maar wist je dat veel schrijvers er niet eens van kunnen leven? De royalty’s zjin eerder een leuke bonus dan een betrouwbaar inkomen. De Boekenweek, vol signeersessies, lezingen en evenementen, is daardoor voor schrijvers een belangrijke inkomstenbron. Literair agent Willem Bisseling en debutant Niña Weijers gaven in nrc.next een inkijkje in het schrijversleven. Lees hier de drie belangrijkste conclusies.

Ilja Leonard Pfeiffer wint De Inktaap 2015
Schrijver Ilja Leonard Pfeiffer heeft De Inktaap 2015 gewonnen. Jongeren kiezen de winnaar van deze literaire prijs uit de lijst met schrijvers die grote literaire prijzen hebben gewonnen. Pfeiffers roman La Superba werd door meer dan 1.250 jongeren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao verkozen tot winnaar. De prijs is inmiddels uitgereikt.

Manuscripta 2015 op Stadsfestival Zwolle
Vorig jaar vond Manuscripta plaats op het Utrechts Uitfeest. Dit jaar zal de opening van het boekenseizoen zich afspelen op het Stadsfestival in Zwolle. Op zaterdag 5 september treden op diverse podia in de stad auteurs op, zijn er literaire wandelingen en kun je je boeken laten signeren door je favoriete auteurs. Naast dat je op Manuscripta de nieuwste boeken vindt om het boekenseizoen mee in te luiden, wordt voor de vijfde keer de Europese Literatuurprijs uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 voor de schrijver van de bekroonde roman en €5.000 voor de vertaler.

College Tour met Remco Campert
Als laatste een kijktip voor deze zondag: College Tour met Remco Campert. De schrijver was vorige week te gast bij het programma waar hij vertelde over zijn schrijverschap. Ook gaf hij advies aan jonge schrijvers. Een voorproefje: ‘Niet te snel opgeven, gewoon volhouden, ook al gaat het even niet. Ik begin soms de dingen met een enkele zin en denk ‘wat moet ik hiermee’. Raar genoeg komt er altijd een volgende zin, en dan weet ik weer wat ik ermee moet.’

Kijk hier de aflevering terug.

Zelf een literair nieuwtje gezien dat aandacht verdient? Mail ons.
Foto door Jon S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.