Literair nieuwsfilter – week 11

20 maart 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Dick Bruna krijgt de Max Velthuijs-prijs, Prince schrijft memoires en Nederlanders willen e-books lenen in bibliotheken.

Dick Bruna wint Max Velthuijs-prijs 2016
Schrijver, illustrator en vormgever Dick Bruna wint de Max Velthuijs-prijs 2016 en het bijbehorende geldbedrag van €60.000. De prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Volgens de jury is de 88-jarige Bruna ‘de meester van de klare lijn. Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard.’

‘Kijken in de ziel’ zendt tweeluik uit over schrijvers
In de serie ‘Kijken in de ziel’ vertellen vakmensen over hun vak en hoe zij omgaan met ethiek, waaronder journalisten en rechters. Nu komt er ook een tweeluik over schrijvers.Onder andere Adriaan van Dis, Arnon Grünberg en Kees van Kooten vertellen over hun vak. De eerste aflevering is inmiddels al uitgezonden, de tweede uitzending is op 24 maart te zien op NPO2.

Prince schrijft memoires
Na Oprah heeft ook Prince besloten om zijn levensverhaal vast te leggen op papier. Het boek moet in het najaar van 2017 in de winkels liggen en wordt uitgegeven bij Spiegel & Grau, onderdeel van uitgeverij Random House. De werktitel is The Beautiful Ones, naar het gelijknamige liedje op het album Purple Rain. ‘De mensen van Random House kwamen met een voorstel waar ik geen ‘nee’ tegen kon zeggen,’ aldus Prince.

Letterkundig Museum krijgt archief Jan de Hartog
Het Letterkundig Museum in Den Haag krijgt het literaire archief van de Nederlandse schrijver Jan de Hartog. Het archief is geschonken door zijn weduwe. Het bestaat uit manuscripten, brieven, dossiers, persoonlijke spullen en foto’s. Binnenkort zal de collectie te bewonderen zijn in het museum.

Nederlands willen e-books in bibliotheken
Er lijkt een omslag gaande te zijn als het gaat om e-books. Uit een onderzoek onder ruim duizend Nederlands in opdracht van de Vereniging Openbare Bibliotheken is gebleken dat bijna de helft van de Nederlanders e-books in de bibliotheek wil zien. Volgens 52% van de ondervraagden moeten bibliotheken alle e-books te leen kunnen aanbieden. Nu is nog maar een kwart van de e-books beschikbaar. Desondanks denkt 74% dat e-books het papieren boek niet volledig zullen vervangen.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Mail ons of plaats een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.