Literair nieuwsfilter – week 10

13 maart 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Nederland in de top 10 van meest belezen landen ter wereld, de aftrap van de 81e Boekenweek, Gouden Boek voor Annejet van der Zijl en de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs.

Nederland in top 10 meest literaire landen
Nederland hoort bij de tien meest ‘belezen’ landen ter wereld. Uit een omvangrijk onderzoek naar literair onderwijsniveau en literaire cultuur in 61 landen is gebleken dat Finland het meest literaire land ter wereld is. Nederland staat op de 10e plaats. Volgens de auteur van de studie, John W. Miller, is ‘literair gedrag essentieel voor het economische succes van zowel individuen als naties, omdat de wereldeconomie steeds meer gebaseerd is op kennis.’ Andere landen in de top 10 zijn Noorwegen, Ijsland, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Amerika, Duitsland en Letland.

Boekenbal opent 81e editie Boekenweek
Vrijdagavond opende het jaarlijkse Boekenbal de 81e editie van de Boekenweek met als thema ‘Duitsland’. De grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam was omgetoverd tot een Berlijnse nachtclub uit de jaren dertig. De Duits-Nederlandse zanger Sven Ratzke presenteerde de avond. Zoals ieder jaar kropen bekende en minder bekende auteurs uit donkere achterkamertjes om een avond los te gaan voor ze een volgend meesterwerk schrijven. De Boekenweek duurt tot zondag 20 maart. Op die dag mag je gratis met de trein reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk.

Longlist Fintro Literatuurprijs bekend
De longlist van de Fintro Literatuurprijs (voorheen Gouden Boekenuil) is bekend. Er werden in totaal 400 boeken ingezonden voor de Fintro Literatuurprijs, waaruit een voorlopige selectie van twintig titels is geselecteerd voor de longlist. De shortlist wordt op 6 april bekendgemaakt.

– Jan Brokken: De Kozakkentuin (Atlas Contact)
– Saskia De Coster: Wat alleen wij horen (Prometheus)
– Chris De Stoop: Dit is mijn Hof (Bezige Bij)
– Stephan Enter: Compassie (Van Oorschot)
– Arjen Fortuin: Geert van Oorschot, uitgever (Van Oorschot)
– Philip Huff: Het verdriet van anderen (De Bezige Bij)
– Willem Otterspeer: De zanger van de wrok (De Bezige Bij)
– Jamal Ouariachi: Een honger (Querido)
– Connie Palmen: Jij zegt het (Prometheus)
– Hagar Peeters: Malva (De Bezige Bij)
– Yves Petry: Liefde bij wijze van spreken (De Bezige Bij)
– Inge Schilperoord: Muidhond (Podium)
– K. Schippers: Niet verder vertellen (Querido)
– Pieter Steinz: Lezen met ALS (Nieuw Amsterdam)
– P.F. Thomése: De onderwaterzwemmer (Atlas Contact)
– Joke Van Leeuwen: De onervarenen (Querido)
– Annelies Verbeke: Dertig dagen (De Geus)
– Peter Verhelst: De kunst van het crashen (Prometheus)
– L.H. Wiener: In zee gaat niets verloren (Atlas Contact)
– Maartje Wortel: Er moet iets gebeuren (Das Mag)

Annejet van der Zijl ontvangt Gouden Boek
Schrijfster Annejet van der Zijl heeft een Gouden Boek ontvangen voor haar boek De Amerikaanse Prinses. Het boek gaat over het leven van Allene Tew, de peetmoeder van prinses Beatrix. Inmiddels zijn er minstens 250.000 exemplaren verkocht. Ze ontving het boek vrijdag tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door.

Genomineerden Libris Literatuur Prijs bekend
De zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs zijn bekend. Het is de prijs voor de beste Nederlandstalige roman. Schrijvers Alex Boogers, Joke van Leeuwen, Connie Palmen, Inge Schilperoord, Thomas Verbogt en P.F. Thomése maken kans op het winnen van de prijs. Aan de prijs is een geldbedrag van €50.000 verbonden. De genomineerden zijn gekozen uit een longlist van achttien namen. In mei maakt de jury de winnaar bekend.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Mail ons of plaats een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.