< Terug

Literair nieuwsfilter – week 1

10 januari 2016

In deze rubriek verzamelen we wekelijks het belangrijkste literaire nieuws. Lees het, en je weet wat er speelt op literair vlak. Deze week in het literair nieuwsfilter: Meridiaan Uitgevers is verkocht, Mein Kampf is een bestseller, de Costa Book Award is uitgereikt en Simon Vestdijk bleek genomineerd voor de Nobelprijs.

Atlas Contact neemt Meridiaan Uitgevers over
Meridiaan Uitgevers is per 1 januari jl. overgegaan van Overamstel Uitgevers naar uitgeverij Atlas Contact. Met de overname zijn ook de aan Meridiaan Uitgevers verbonden auteurs overgegaan. Martijn Griffioen, directeur Overamstel uitgevers: ‘De verkoop was niet gepland maar door de groei van Overamstel-uitgeverijen Hollands Diep, Lebowski en The House of Books en door de komst van Derksen, Van Egmond & Derksen, zijn we blij met de ruimte die Atlas Contact kan bieden aan de verdere ontwikkeling van Meridiaan.’

Herdruk Mein Kampf bestseller
Eind december 2015 verliep het auteursrecht op Mein Kampf. Voor een onderzoeksinstituut reden om het boek opnieuw uit te geven. De herdruk is door wetenschappers voorzien van kritische kanttekeningen. Van de herdruk zijn 15.000 exemplaren besteld, terwijl de eerste druk 4.000 exemplaren telt.

Kate Atkinson wint Costa Book Award
Kate Atkinson heeft met haar boek A God in Ruins de Costa Book Award gewonnen. Drie jaar geleden won de schrijfster de prijs al met het boek Life After Life. In Nederland is het boek verschenen als Gevallen God. De jury noemde het boek ‘een ongelofelijk schitterend boek. Een geniaal boek zelfs.’

Simon Vestdijk was genomineerd voor Nobelprijs
De Nederlandse schrijver Simon Vestdijk was in 1965 een van de genomineerden voor de Nobelprijs voor de Literatuur.  Van Vestdijk werd altijd al aangenomen dat hij een kandidaat was, maar geen enkele Nederlander won de prijs ooit. Uit de archieven van de Zweedse Academie blijkt nu dat Vestdijk genomineerd was. Desondanks ging de prijs in 1965 naar de onbekende Rus Michail Sjologov. Dat was een omstreden besluit.

Zelf een literair nieuwtje gezien? Mail ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.