< Terug

‘Levend’ archief van Grunberg te zien bij Bijzondere Collecties

29 oktober 2014

‘Is drieënveertig jaar niet wat jong voor een overzichtstentoonstelling?’ vroeg Jim Jansen dinsdag in Het Parool aan Arnon Grunberg. Vanaf deze vrijdag, 31 oktober, is namelijk De Arnon Grunberg Tentoonstelling – Ich will doch nur, dass ihr mich liebt – te zien bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Grunberg (1971) is een van de meest bekroonde Nederlandse schrijvers van de afgelopen jaren, hij heeft onder meer twee keer de AKO Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs gewonnen. Zijn jongste roman De Man Zonder Ziekte dateert van 2012. Nu schrijft hij aan een boek over zijn moeder en met zijn dagelijkse column in de Volkskrant houdt hij zichzelf en de gemoederen bezig. De tentoonstelling laat Grunbergs ‘levend’ archief zien. In Het Parool vertelt Grunberg hoe hij een verzamelaar in Praag verschillende persoonlijke voorwerpen stuurde zoals vliegtuigtickets en conferentiebadges. Deze verzamelaar nam contact op met de UvA, zijn materiaal vormt het grootste deel van het archief. De tentoonstelling, gemaakt door Bijzondere collecties, het Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds, zou een kijk in het hoofd bieden van ‘een van de belangrijkste Nederlandse auteurs van nu’. Het initiatief kwam niet van Grunberg, maar erg vindt hij het niet. ‘Misschien kom ik iets over mezelf te weten.’

Wat: De Arnon Grunberg Tentoonstelling

Waar: Bijzondere Collecties, Universiteit van Amsterdam, Oude Turfmarkt 129

Wanneer: Vanaf 31 oktober tot 1 februari

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.