< Terug

5 indrukwekkende leestips voor het najaar

6 september 2016

Weet al in welk boek jij deze herfst gaat beginnen? Vandaag is het Lees Een Boek-Dag en dat vraagt natuurlijk om een lijstje met onze leestips voor het najaar. Lees eens een debuut, probeer een nieuw genre of verleng de zomer met een heerlijk reisverhaal. Onderstaande boeken laten een onuitwisbare indruk achter. Beloofd.

Kom hier dat ik u kus – Griet Op de BeeckKom hier dat ik u kus

Na de populaire uitzending van Zomergasten waarin Griet Op de Beeck ons leerde om lief te zijn voor elkaar en de schoonheid van lelijkheid te zien, grijpt iedere lezer naar haar boeken. Dat juichen wij natuurlijk toe. Ben je, net zoals wij, een beetje verliefd op Griet? Lees dan Kom hier dat ik u kus (DWDD boek van de maand in september 2014). Lees ook ons artikel met 10 takeaways van de Zomergasten uitzending met de schrijfster.

‘Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.’

Het smelt – Lize SpitHet smelt

Lize Spit kun je met recht één van de succesvolste debutanten van 2016 noemen. Afgelopen januari, enkele jaren nadat ze Write Now! won, verscheen haar debuutroman bij uitgeverij Das Mag. Haar debuut Het smelt bestormde de bestsellerlijsten en zal verschijnen in diverse andere landen. Lezers noemen de roman schokkend, genadeloos en wreed. Nieuwsgierig? Op 30 september draagt Lize Spit voor tijdens de allerlaatste Jonge Schrijversavond.

‘In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.’

Magnus – Arjen LubachMagnus

Magnus is een roman die je meevoert naar het buitenland. De hoofdpersoon verlaat Amsterdam om in Zweden de dief te zoeken die zijn creditcardgegevens gebruikt om allerlei dure aankopen te doen. Lubach beschrijft die reis heel gedetailleerd en vol sfeer, waardoor je je echt even in Scandinavië waant. Nazomeren doe je met deze roman. Ook Lubach draagt trouwens voor tijdens de Jonge Schrijversavond.

Wanneer Merlijn Kaiser hoort dat er in een Zweeds pretpark vreemde uitgaven worden gedaan met zijn creditcard, besluit hij zijn koffer te pakken en amateurdetective te gaan spelen. In Amsterdam voelt hij zich al een tijdje niet meer thuis: zijn jeugdliefde Caro heeft hem ingeruild voor een singer-songwriter en het contact met zijn vrienden is verwaterd. Merlijns epileptische aanvallen maken het moeilijk om de geheimzinnige dief te achterhalen. Tijdens de road trip door Zweden zit zijn verleden hem op de hielen; nieuwe ontmoetingen maken dat hij zijn herinneringen grondig moet bijstellen.’

Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik GroenPogingen iets van het leven te maken

Hoewel de schrijver van dit boek helaas niet echt een bejaarde man in een verzorgingstehuis is, leest deze roman als het dagboek van een 83-jarige man die van alles van plan is – behalve achter de geraniums te gaan zitten. Wij gokken dat je na het lezen van deze roman je grootouders iets vaker opzoekt om net zulke humoristische verhalen uit hen los te krijgen. Goed nieuws: het tweede deel is al verschenen, Zolang er leven is.

‘Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.’

Mensen zonder uitstraling – Jente PosthumaMensen

Ineens was ze er: Jente Posthuma, de debutante waar heel literair Nederland het over heeft. Het debuut ontving lovende recensies en kreeg vier sterren in de Volkskrant: ‘Een argeloos leven, fraai geformuleerd’. Binnenkort vind je op Lood een recensie van deze roman.

‘De stuurloze hoofdpersoon van Mensen zonder uitstraling leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is hoofd van een psychiatrische inrichting. Psychopaten en depressieven raadt hij aan hun bezigheden in afgepaste tijdsblokken in te delen, zodat ze meer controle krijgen over hun bestaan. Zijn dochter geeft hij hetzelfde advies. Dan overlijdt haar moeder en blijven vader en dochter over.’

Welk boek tip jij voor het najaar?

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.