Kickoff Literatour: lees crossovers

23 maart 2015

Vandaag is de aftrap van de allereerste Boekenweek voor jongeren, Literatour. Een van de tekenen dat literatuur voor jongeren, young adult of gewoon young, steeds meer op de voorgrond komt. Young adult boekt succes op de bestsellerlijsten, en het ene na het andere werk wordt verfilmd.

Maar wat zijn young adult boeken eigenlijk precies? Vaak zijn het boeken met eenzelfde thema of zijn ze geschreven vanuit eenzelfde perspectief, maar de grenzen van het genre zijn moeilijk aan te geven. En omdat veel young adult boeken óók worden beschouwd als volwassen boeken, is er een nieuw genre opgestaan: de zogenaamde crossover.

Crossovers kenmerken zich vooral doordat ze zowel door jongeren als volwassenen gelezen kunnen worden. Waar de typische young adult ophoudt, neem de Twilight-serie, gaat de crossover verder. De crossover is ambitieuzer en verfijnder dan young adult of boeken voor volwassenen. Net als ieder ander genre bevat het genoeg pulp evenals briljant werk. En net als romans voor volwassenen bevat de crossover fantasy en realisme, humor en diepe ernst, surrealisme en werkelijkheid.

Crossovers hebben van alles wat, en zijn juist daarom zo geschikt voor lezers van alle leeftijden. Er wordt een breed scala van onderwerpen, emoties en gebeurtenissen in uitgemeten. De echt goede crossovers, de écht briljante romans, zijn (ironisch genoeg) moeilijk in woorden te vangen. Daarom hieronder mijn aanraders binnen het crossovergenre.

15745753

image

9789025439798-het-wonderbaarlijke-voorval-met-de-hond-in-de-nacht-l-LQ-f

9789044817171-178-0

Dragt_Brief voor de koning.indd

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Het kerkhof, Neil Gaiman
 • Jij, jij en jij, Per Nilsson
 • Het grote misschien, John Green
 • De verborgen universiteit, Natalie Koch
 • De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, Ransom Riggs
 • De brief voor de koning, Thea Beckman
 • De boekendief, Markus Zusak
 • Sevenster, Alexandra Penrhyn Lowe
 • Ronja de roversdochter, Astrid Lindgren
 • De wonderlijke wegen van Hester Day, Mercedes Helnwein
 • Zeven pogingen om een geliefde te wekken, Ineke Riem
 • Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, Mark Haddon
 • Hasse Simonsdochter, Thea Beckman
 • Eleanor & Park, Rainbow Rowell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laurie Branderhorst

Laurie Branderhorst (1988) studeerde Engels en de master Redacteur/Editor aan de UvA. Het liefst leest ze nieuwe literatuur en interviewt ze (jonge) schrijvers hierover. Ze ziet in Lood het vernieuwende platform om literaire nieuwsgierigheid bij anderen aan te moedigen, uit te wisselen en nieuwe verbindingen te leggen.

 

 

 

E-mail Laurie

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.