< Terug

Winnaar Manuscripting 2014 Karel Brown: ‘Begin als je vrijgezel bent’

20 augustus 2015

Tijdens de inzendingsperiode voor de schrijfwedstrijd Manuscripting, vertellen finalisten van eerdere edities over hun deelname en schrijverschap. Vandaag: Karel Brown. Hij won in 2014 de finale van Manuscripting.

Waarom besloot je mee te doen aan Manuscripting?
Eigenlijk gewoon om te kijken of er iemand was die het in mij en mijn werk zag zitten.

Heeft je deelname aan Manuscripting je carrière beïnvloed?
Het winnen van Manuscripting heeft alles veranderd en in een stroomversnelling gebracht. Alleen al het behalen van de tweede ronde, gaf me een enorm shot zelfvertrouwen. Tijdens de halve finale zat Roel van Diepen van Lebowski in de jury en met hem heb ik contact gehouden. De hoofdprijs was een gesprek met agentschap Sebes & Van Gelderen. Zij wilden me graag vertegenwoordigen en via hen is het uiteindelijk tot een contract gekomen bij Lebowski.

Wat heb jij absoluut nodig om te kunnen schrijven? Heb je bepaalde ‘schrijfrituelen’?
Het meeste schrijfwerk wordt verzet tijdens de babyslaapjes, dan schrijf ik twee uur aan een stuk met heel veel koffie.

Hoe gaat het publiceren van je boek in zijn werk?
Ik heb bij Lebowski een contract voor een boek. Dat ben ik nu aan het schrijven. De deadline voor de eerste versie is 1 december, maar ik lever nu al steeds gedeeltes in. Ik hoop dat het in de lente of de zomer van volgend jaar uitkomt.

Aan welk schrijfproject werk je op dit moment?
Aan mijn eerste roman. Het mooie vind ik dat (op dit moment)” de openingsscène nog altijd het stuk is dat ik als eerste opstuurde naar Manuscripting.

Wie zijn je favoriete auteurs?
Bret Easton Ellis, Charles Bukowski, Herman Brusselmans, Knausgard, Leon de Winter, Jan Cremer en Joost Zwagerman.

Wat is het beste schrijfadvies dat je ooit kreeg?
Vooral doorgaan. Eerst je verhaal schrijven daarna pas redigeren. Begin alvast als je nog vrijgezel bent.

Wat wil je de deelnemers van dit jaar meegeven?
Lees je voordracht een keer of tien hardop voor.

Meer weten over Karel en het manuscript waarmee hij Manuscripting 2014 won? Lees het interview op de website van SSBA Salon. Meedoen aan Manuscripting 2015? De inschrijfperiode is geopend! Bekijk de wedstrijdvoorwaarden op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.