Het literaire debat ontwaakt weer

9 november 2014

Tijdens zijn interview in de Volkskrant(1 november jl.) was Joost de Vries (31) niet voorzichtig met kritiek op zijn mede-jonge schrijvers. De romanschrijver, essayist en redacteur voor de Groene Amsterdammer keurt de afstandelijkheid van zijn generatiegenoten af: ‘Boeken zijn voor mij een manier om mijn plaats in de wereld te bepalen. Maar die reflectie is onmogelijk met deze boeken.’ Die afstandelijkheid ziet hij niet alleen hun boeken, maar ook in hun houding: ‘Jij bent het literaire debat! Maak er iets van.’ Een van de genoemde schrijvers greep de kans voor debat meteen aan. Philip Huff (30) reageerde (de Volkskrant, 6 november) fel op het verwijt dat jonge schrijvers klagen dat de meeste Nederlandse recensenten blank, man en van middelbare leeftijd zijn. Huff somt de belangrijkste recensenten op en concludeert dat ‘het hele waardensysteem van de literatuur in Nederland rondom mannen van middelbare leeftijd [is] opgehangen.’ In Next Checkt (7 november) kwam Thomas van Veen tot de conclusie dat, hoewel Huff selectief is in zijn keuze van Nederlandse literatuurcritici, zijn vaststelling ‘grotendeels waar’ is. Tot slot bestrijdt Huff de bewering van De Vries dat hij, en zijn generatiegenoten, te weinig te horen zijn in het literaire debat. Hij wacht op ‘jonge(re) critici’ die de ruimte krijgen boekkaternen te vullen. Ondertussen besteedt hij zijn tijd aan het schrijven van boeken en optredens. ‘Daar heb ik namelijk alle tijd en ruimte om mijn stem te laten horen in het literaire debat.’

‘Onze literatuur heeft een vorm van sletvrees’ – Volkskrant 1 november

‘Ik klaag niet Joost, ik tel slechts’ – Volkskrant 6 november

Next Checkt 7 november

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.