< Terug

Het Boekje Open: Josine Marbus

8 juni 2016

josine marbus boekWe spraken met Josine Marbus over schrijven en alles wat daarbij komt kijken.

Kun je rondkomen van je schrijven, of heb je er nog een baan naast? Zo ja, wat voor werk doe je?

Ik probeer met columns en andere schrijfopdrachten mijn inkomen aan te vullen.

 Wat was je geworden als je geen schrijver was? Heb jij een gemiste of gedroomde carrière?

Dan was ik actrice geworden. Schrijven van proza en acteren lijken eigenlijk veel op elkaar. Je leeft je in een situatie in en je brengt een personage tot leven. Het fijne van schrijven is, is dat je de situatie zelf creëert. Ik heb de opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten, afdeling Theater gevolgd en ik heb ook een tijdje als actrice gewerkt na mijn opleiding. Toneelteksten en films inspireerden mij tot zelf schrijven. Nog niet met het idee er mijn beroep van te maken. Ik kwam in contact met Thomas Verbogt en hij heeft me uitgedaagd mijn eerste novelle naar zijn uitgever te sturen.

Laat je je werk lezen aan iemand voordat het af is? Zo ja, waarom diegene?

Eerst aan een hele goede vriendin uit het vak, voor de eerste feedback, niet te snel trouwens, ik wil dan al echt een substantieel eind op weg zijn. Dan natuurlijk aan mijn redacteur en daarna aan mijn man. Mijn man heeft een goede smaak, maar hij is ook heel kritisch, als hij het te vroeg leest verlies ik de moed om door te gaan.

 Wie is de eerste lezer van je werk? Waarom diegene?

Als t eenmaal gedrukt is, het liefst direct door zoveel mogelijk mensen.

Heb je een vaste tijd of plaats waar je schrijft?

In de avond maak ik vaak aantekeningen, dan heb ik de meeste ideeën en overdag werk ik het dan uit. Niet meer dan twee a drie uur per dag. Dat is voor mij een goede spanningsboog en veel meer tijd heb ik ook niet per dag.

Wat heb jij absoluut nodig om te kunnen schrijven, heb je bepaalde schrijf rituelen?

Per boek heb ik bepaalde muziek die ik graag tijdens het schrijven hoor. Het liefst hard. Ik werk het beste als ik weet dat ik een tijd niet gestoord kan worden.

 Hoe zou je je eigen schrijfstijl beschrijven?

Ik hou van het niet gezegde. Ik schrijf vooral korte zinnen en mijn dialogen zijn denk ik wel goed te noemen. Ik houd van onderliggende spanning en ik suggereer graag.

Voor welke schrijver heb jij bewondering en waarom?

De laatste tijd las ik Birk van Jaap Robben, dat boek raakte me. Het was een gevaarlijk en tegelijkertijd teder verhaal. Extreem luid &amp; ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran

Soer vond ik ook prachtig. Net als: Ik haal je op, ik neem je mee van Niccolo Ammaniti, Vertedering van Jamal Ouariachi en Vader van Karl Ove Knausgard.

Welke schrijver zou jij wel willen zijn voor een dag?

Dat weet ik niet, misschien een bestseller auteur, om te kijken of dat nou fijn is… veel boeken verkopen.

Schrijf je vanuit een bepaald doel of met een specifieke reden?

Ik hou van mooie dingen en ik wil zelf graag iets heel moois maken, iets dat anderen raakt. Daarbij word ik getriggerd te onderzoeken wat er tussen mensen gebeurd, vaak in familieverbanden, wanneer machtsverhoudingen gaan spelen.

Heb je ooit spijt gehad van iets wat je geschreven hebt? Waarom?

Ik heb er spijt van dat ik mijn tweede boek Oefenmeisjes te vroeg heb ingeleverd. Ik heb me teveel laten beïnvloeden door mijn uitgever destijds. Ik weet nu dat een boek pas af is als het alleen nog maar lelijker wordt als je doorgaat. Dat goede moment bepalen kan lastig zijn, omdat je met aanbiedingsfolders ed rekening moet houden.

Wat is je favoriete quote? 

… zij zag zichzelf stilletjes tegenover hem zitten.

Ik heb je nooit gehad en raak je nu weer kwijt.

‘Waarom huilt u?’ vroeg hij.

Ze kon niet meteen antwoorden en ze dacht dat het goed was om voor sommige dingen geen woorden te hebben. Toen zei ze: ‘Ik huil altijd wanneer ik in de war ben.’ uit: Waar je ook heen gaat, Josine Marbus

Heb je in je achterhoofd een gedroomd boek: een boek dat je altijd nog zou willen schrijven?

Mijn volgende boek. En zolang het nog niet af is, kan het perfect worden.

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek of project?

Ik ben mijn volgende roman aan het schrijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laurie Branderhorst

Laurie Branderhorst (1988) studeerde Engels en de master Redacteur/Editor aan de UvA. Het liefst leest ze nieuwe literatuur en interviewt ze (jonge) schrijvers hierover. Ze ziet in Lood het vernieuwende platform om literaire nieuwsgierigheid bij anderen aan te moedigen, uit te wisselen en nieuwe verbindingen te leggen.

 

 

 

E-mail Laurie

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.