’t Heerlijk Voorleesavondje

19 november 2014

Ik lig in bed. Naast mij zit mijn vader.  Het is ongeveer de 360e keer dat hij dat jaar het verhaal van Peter Pan aan mij voorleest. Soms – als hij heel hard smeekt – mag hij het verhaal van De Ganzenhoedster voorlezen, maar meestal ben ik niet vermurwen. Peter Pan heeft alles: piraten, magie, zeemeerminnen, de liefde van mijn leven in een groene maillot. Ik zou niet weten waarom ik een ander verhaal zou willen horen.

Deze week organiseert De Leescoalitie, in het kader van de campagne Vaders voor Lezen,  een speciale vaderweek. De organisatie benadrukt het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van een kind. En daarnaast versterkt het de band tussen ouder en kind.

Op de website van de campagne Vaders voor Lezen staat een onderzoek waaruit naar voren komt dat maar in 8% van de gevallen de vader degene is die de kinderen het meeste voorleest. En daar moet deze campagne verandering in brengen. Daarom roept Vaders voor Lezen alle vaders en opa’s in Nederland op  vanavond mee te doen aan ’t Heerlijk Voorleesavondje en hun (klein)kinderen minimaal 15 minuten voor te lezen.

Ik ben voor.  Mijn liefde voor literatuur is tijdens het voorlezen ontstaan. De mogelijkheid om alles met slechts wat woorden op een rijtje tot leven te kunnen wekken, vond ik geweldig. Vooral toen ik erachter kwam dat ik die woorden ook kon manipuleren – zo kan je de naam Wendy ook prima in Marjolijn veranderen. Absoluut een verbetering van het verhaal.

Dus lieve vader en opa’s van Nederland: pak dat boek uit de kast, kruip je met (klein)kind op de bank of op  bed en geniet van het voorlezen.

vaders voor lezen, het heerlijk voorleesavondje, de leescoalitie

2 Responses to ’t Heerlijk Voorleesavondje

  1. […] Column van Marjolijn van den Berg voor Loodmagazine […]

  2. […] Column van Marjolijn van den Berg voor Loodmagazine […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Marjolijn van den Berg

Marjolijn van den Berg (1989) is in 2013 afgestudeerd aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Als recent afgestudeerd schrijfster weet ze hoe moeilijk het kan zijn om nieuw werk onder de aandacht te brengen. In Lood ziet ze een platform met een oprechte betrokkenheid bij een nieuwe generatie en daar wil ze graag aan bijdragen. Marjolijn probeert bij Lood o.a. de brug te slaan tussen theater en literatuur.

E-mail Marjolijn

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.