Gesproken woord bij Broei

24 december 2014

 

image

De literaire avond broeit op de Oosterkade in Utrecht. Letterlijk, in café Broei. Vorige week vond de derde editie van Gesproken Woord in Broei plaats, een nieuw café en fijne ontmoetingsplek aan de Oosterkade in Utrecht. Broei is opgericht door o.a. Eva Thielen (ArtEZ in Arnhem), Hugo de Haas van Dorsser (Word Bites) en Arlette Beerenfenger (winnaar van de HKU-Award en HKU Publieksprijs). Sinds oktober van dit jaar zijn zij gestart met een vernieuwend literair concept: een maandelijkse avond waarin het gesproken woord centraal staat.

Vooraf aan het programma wordt er gegeten wat de pot schaft (of eigenlijk wat de pot schaft aan de overkant, waar hun restaurant de Vaartsche Rijn zit, dat eten ze hier ook op de woensdag, donderdag en vrijdag voor een klein prijsje). En je krijgt er dan nog vier dichters bij om van te genieten. De wijn die wordt geschonken is biologisch en verrukkelijk, de stamppot daarentegen ligt een beetje zwaar op de maag.

De Geheimschrijvers aan het werk.

De Geheimschrijvers aan het werk.

De inrichting van Broei is informeel huiskamerachtig met genoeg ruimte om er op je laptop te zitten werken. Het publiek is jong en semi artistiek, met wat ouder geïnteresseerden ertussendoor. Toevallig is vanavond de oudste bezoeker bijna 90!  Het programma start rond 20.00 uur en wordt gepresenteerd door Hugo. Eva doet op haar beurt de organisatie en boekingen, en is ook de drijvende kracht achter Spraakwater in Amsterdam en Studio K in Arnhem. Tussendoor schrijft ze voor haar opleiding Creative Writing. Arlette is verantwoordelijk voor de promotie.
Broei wil een mix van proza, poëzie, woordkunst en stilte brengen. Langs de randen schuren van wat woorden doen. Ze willen jonge dichters, die nog niet gepubliceerd hebben, een podium geven. Toch begonnen ze met de al bekende dichter Thomas Verbogt, want ja, je moet ergens beginnen…
Vanavond zijn Kira Wuck, Thomas Möhlmann, Marco Martens, en de Geheimschrijvers te gast. De Geheimschrijvers zetten de bezoekers aan het werk; we moeten post-its inleveren met random woorden, waaruit de Geheimschrijvers vervolgens korte, spitsvondige gedichten maken. De gedichten worden opgeschreven en geprojecteerd op een scherm:

Een retorische

worstelwedstrijd

geeft hoop

aan de pacifisten

van deze wereld


Het onderduikadres

van geluk

is tot op heden

net zo bekend

als het bestaansrecht van yolo


Naast dichter Thomas Möhlmann ook de Tilburgse ex-rapper Menno Martens, die mooie zinnen rapt.

Al met al een geslaagde avond voor het gesproken woord, altijd leuk om de jonge dichters, schrijvers en rappers eens in een andere context in actie te zien. Mag wel nog wat levendiger volgende keer, maar het is dan ook pas de derde keer. Wel een groot minpunt wat mij betreft: de avond is bepaald niet gratis. Met toegang, een drankje, een maaltijd zit je zo op bijna €40, wat wel ver gaat voor een literaire avond. Ben benieuwd wat de vierde editie zal brengen…

In januari staan voor de vierde editie dichter Dennis Gaens, schrijver/dichter Janna Loontjes, Justin Sangar poetry-Pusher en verrassing Maarten Scager geboekt.

One Response to Gesproken woord bij Broei

  1. […] schrijvers. Deze editie met Jannah Loontjens, Maarten Scager, Dennis Gaens en Justin Samgar. Lees hier ons reportage over de vorige […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laurie Branderhorst

Laurie Branderhorst (1988) studeerde Engels en de master Redacteur/Editor aan de UvA. Het liefst leest ze nieuwe literatuur en interviewt ze (jonge) schrijvers hierover. Ze ziet in Lood het vernieuwende platform om literaire nieuwsgierigheid bij anderen aan te moedigen, uit te wisselen en nieuwe verbindingen te leggen.

 

 

 

E-mail Laurie

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.