Een bromance maar dan met vrouwen

3 november 2014

Vanavond ben ik bij de aftrap van het nieuwe seizoen van Dit zijn de Schrijvers in Het Huis Utrecht. Het is de derde editie van dit programma en het thema van de avond is ‘over vrouwen’. In de beschrijving op de website staat:

‘In dit programma gevuld met theater, proza en andere schrijvers, zullen wij praten over vrouwen en schrijven. Schrijven vrouwen beter over vrouwen? Zijn vrouwelijke schrijfsters per definitie feministisch?’

Als redacteur voor een online magazine waarvan de redactie uitsluitend bestaat uit vrouwen, ben ik natuurlijk erg benieuwd naar de uitkomst van deze gesprekken.

overzichtsfoto

Hanneke Hendrix en Elly Scheele

Als we de koepelzaal inlopen zit ‘het programma’ al in de starthouding op ons te wachten. Aan de linkertafel zitten: de presentator Jonathan Offereins en de twee gasten, schrijfsters Hanneke Hendrix en Elly Scheele. Jonathan stelt ons aan de gasten voor.

Hanneke Hendrix debuteerde in 2012 met het boek De Verjaardagen en bracht afgelopen zomer het boek De Dyslectische Hartenclub uit. Elly Scheele ontving lovende recensies voor de voorstelling Little Black Dress die speelde op het Fringe Festival in Amsterdam en schreef verder o.a. voor Als de Beren komen en De Kosmonaut. Beide schrijfsters hebben fragmenten uit hun werk uitgekozen. Deze worden vanavond voorgelezen door Lieke Gorter en Wies Fest (red. rechtertafel).

de huisband 3,

De Het Huisband

Het programma van Dit zijn de Schrijvers wordt ondersteund door De Het Huisband. De band heeft een wisselende bezetting maar de instrumenten bestaan altijd uit een stel scherpe pennen. Daan Windhorst, vaste dirigent, stelt de bandleden van vanavond aan ons voor: ‘Op charmant venijn, Jesse de Vries. Op hout snijdend schrijfadvies en literair knip- en plakwerk: Dennis Gaens. En, op sarcasme en leugens: Pieter Hofmans.’

De Het Huisband opent de avond met een pakkend openingsnummer. Pieter houdt een monoloog over zijn eigen leugens (‘Die keer dat ik zei dat ik een tijdreiziger was uit het jaar 3000 en een half en terug was gekomen om te kijken hoe Paul de Leeuw toen leefde.’). Dennis heeft de opdracht gekregen een monoloog te knippen en plakken met enkel woorden uit een editie van De Opzij (‘Jezus, Sartre, de Holocaust: het maakt de liefde moeilijk.’) De stemming zit er vast goed in.

in gesprek met schrijfsters 2

Bromance en andere vormen van vriendschap

Van De Het Huisband gaan we terug naar Jonathan. De setting van Dit zijn de Schrijvers is intiem en de sfeer is informeel. Tijdens het interview luisteren we naar fragmenten uit het werk van de schrijfsters. Het zorgt voor een prettige afwisseling en het helpt me om een duidelijker beeld te krijgen van wat er wordt besproken. Op de vraag waarom ze over vrouwen hebben geschreven, antwoorden de schrijfsters het volgende:

Hanneke: ‘Ken je de term bromance? Ik wilde dat, maar dan met vrouwen. En het moest een boek worden met vrouwelijke helden. Die heb je te weinig, dat soort boeken.’

Elly: ‘Mijn doel was om een voorstelling voor twee acteurs te maken. Dit konden twee mannen, twee vrouwen of een man en vrouw zijn. En toen betrapte ik mezelf op de gedachte: ja, maar als ik twee vrouwen neem dan gaat het meteen zo over vrouwen. En toen dacht ik: Ja doei, ik moet dat toch gewoon kunnen doen? Uiteindelijk gaat het stuk nu over allemaal mensen die op zoek zijn naar vriendschap en zich heel erg bewust zijn van die situatie.’

De schrijfsters vinden zichzelf niet feministisch in hun schrijven. Dat is niet waar het hen om gaat. Hanneke vindt dat het vrouw zijn teveel benadrukt wordt. Hanneke: ‘Dan ben ik opeens genomineerd voor De vrouw en debuutprijs. Is gewoon ‘debuutprijs’ niet genoeg?’

alain

Evelien

Er volgt nog een intermezzo door De Het Huisband en Alain Balistreri houdt een boekenpitch. Hij vindt dat iedereen Evelien zou moeten lezen. Dit omdat het boek inzicht geeft in de problemen waar de hedendaagse vrouw mee wordt geconfronteerd. Alain: ‘En het is heel grappig.’ Om zijn punt kracht bij te zetten, leest hij een stukje voor. En dit doet hij – zoals te zien is op de foto – met een enorme overgave.

Een literaire cabaretvoorstelling

De Het Huisband sluit de avond af en geeft in de categorie ‘vraagt het een schrijver’ nog even antwoord op vragen zoals: ‘Wanneer mag ik mijn eigen foto liken op Instagram?’ – Het antwoord op deze vraag: wanneer je royalty, een spion, schizofreen, dement, de postmoderne mens of gewoonweg een eikel bent. Dan weten jullie dat.

Wat mij betreft was de derde editie van Dit zijn de Schrijvers een succes. Er zijn nog wel wat kinderziektes. Zo zijn ze nog wat zoekend in het bepalen van het juiste ritme voor het afwisselen van de programmaonderdelen. En doordat beide gasten tegelijkertijd aan de tafel zitten, raakt Jonathan soms de focus kwijt in het interview. Maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door het enthousiasme, de interessante gasten en vooral de enorme hoeveelheid humor die De Het Huisband met zich meebrengt. Ik heb in tijden niet meer zo hard gelachen bij een literair evenement. En dat ze dit doen zonder de poëtica van de teksten uit het oog te verliezen, vind ik een enorm pluspunt. Kortom: een absolute aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Marjolijn van den Berg

Marjolijn van den Berg (1989) is in 2013 afgestudeerd aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Als recent afgestudeerd schrijfster weet ze hoe moeilijk het kan zijn om nieuw werk onder de aandacht te brengen. In Lood ziet ze een platform met een oprechte betrokkenheid bij een nieuwe generatie en daar wil ze graag aan bijdragen. Marjolijn probeert bij Lood o.a. de brug te slaan tussen theater en literatuur.

E-mail Marjolijn

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.