De dag die de wereld voorgoed zou veranderen

11 september 2015

Vandaag is het elf september. Precies veertien jaar geleden vond de terroristische aanslag plaats die de wereld voorgoed zou veranderen. Die deze dag van elf september zou veranderen in 9/11.

Ik was twaalf en ik zat in de woonkamer televisie te kijken. Beneden was mijn moeder de lunch aan het klaarmaken. Ze had een bedrijf aan huis en verhuurde vergaderruimtes.  Een groep mannen in pak dronk vast een kop koffie en dacht na over de vraag ‘zalm-broccoli of tomatensoep?’. Opeens begonnen alle mobieltjes te rinkelen. Iemand gooide de deur van de woonkamer open. Binnen enkele minuten zaten alle mannen in pak naast me op de bank. De tv stond op CNN en niemand zei wat.

Ik was oud genoeg om te weten dat het heel erg was wat er gebeurde, maar niet oud genoeg om me te beseffen wat het zou betekenen.  Welke impact het nu, veertien jaar later, nog steeds zou hebben. Dat ik nu m’n schoenen uit moet trekken als ik wil vliegen en dat mannen met lange baarden nog zo’n drie uur extra moeten rekenen voor een vlucht. Dat ik nooit meer helemaal op m’n gemak ben bij grote gebeurtenissen in Amsterdam. Dat er bijna drieduizend gezinnen zijn die voor wie veertien jaar geleden nog heel dichtbij is. En ik ben waarschijnlijk nog steeds niet oud genoeg om te kunnen zien waar het de komende veertien jaar nog toe zal leiden. En misschien is dat ook maar beter.

Dus doe ik vandaag wat ik altijd doe als ik iets wil beter wil begrijpen, een plek kunnen geven, of er gewoon weer even bij stil wil staan. Ik lees. Bijvoorbeeld het boek Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer, dat ik las tijdens mijn examenjaar. Of natuurlijk een ander uit het volgende rijtje:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Marjolijn van den Berg

Marjolijn van den Berg (1989) is in 2013 afgestudeerd aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Als recent afgestudeerd schrijfster weet ze hoe moeilijk het kan zijn om nieuw werk onder de aandacht te brengen. In Lood ziet ze een platform met een oprechte betrokkenheid bij een nieuwe generatie en daar wil ze graag aan bijdragen. Marjolijn probeert bij Lood o.a. de brug te slaan tussen theater en literatuur.

E-mail Marjolijn

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.