< Terug

Boekje Open: Naomi Rebekka Boekwijt

27 september 2015

Hoogvlakte-Naomi-Rebekka-BoekwijtTwee jaar terug debuteerde Naomi Rebecca Boekwijt met de indrukwekkende kortverhalenbundel Pels. Zij won met haar verhalen diverse prijzen waaronder Write Now! Den Haag. Dit jaar kwam haar roman Hoogvlakte uit, waarmee ze de BNG Literatuurprijs won.

Kun je rondkomen van je schrijven, of heb je er nog een baan naast?
‘Nee, ik kan er niet van rondkomen. Het is eerder zo dat ik een baan heb, en het schrijven ernaast – anders zou ik het hoofd niet boven water kunnen houden. De afgelopen drie jaar heb ik als paardenverzorger, melker (van koeien), en leraar Duits en Nederlands gewerkt – dit alles in Zwitserland.’

Wat was je geworden als je geen schrijver was? Heb jij een gemiste of gedroomde carrière?
‘Mijn gedroomde carrière was misschien dierenartsassistent, maar ik ben niet goed in bètavakken. In augustus 2015 verhuis ik naar Denemarken en begin ik met de opleiding tot paardenverzorger, om een diploma te hebben voor dat wat ik kan. Het staat echter nog open waar ik uiteindelijk beland. Dat kan ook de melkveewereld zijn.’

Wie is de Eerste Lezer van je werk?
‘Michel van de Waart, mijn redacteur, is mijn eerste lezer. Hij leest mijn nieuwe werk en elke versie tot en met de laatste. Hij begrijpt mijn werk vaak beter dan ik zelf. Ik heb respect voor hem en daardoor kan ik zijn kritiek aannemen en gebruiken.’

Waar schrijf je? Heb je een vaste tijd en/of plaats?
‘Ik schrijf op mijn kamer. Ik heb alleen maar een kamer met een vide, dus daar zit ik altijd. Op openbare plekken kan ik niet schrijven, maar als er wat in me opkomt, schrijf ik dat wel snel even op een papiertje of in mijn mobiel. Een vaste tijd heb ik niet. Ik ben afhankelijk van de tijden waarop ik vrij heb en rust genoeg om een paar uur te kunnen zitten.’

Wat heb jij absoluut nodig om te kunnen schrijven? Heb je bepaalde ‘schrijf rituelen’?
‘Niet veel. Ik moet weten dat ik een paar uur niet gestoord word. Dan is er een bepaald lied dat ik moet luisteren, omdat ik dan in de ‘stemming’ van het boek kom. Op dit moment is dat Holocene van Bon Iver.’

Hoe zou je je eigen schrijfstijl beschrijven?
‘Kort en krachtig. Poëtisch soms, maar op een moderne manier.’

Wanneer wist je: ik ben schrijver?
‘Dat is meer iets wat anderen mij toedichten. Ik ben niet iemand die zich profileert als schrijver. Ik verbaas me over mijn eigen werk, ik kan niet begrijpen dat ik dat geschreven heb.’

Op welke schrijver ben je wel eens jaloers?
‘Echt jaloers kun je dat niet noemen, maar ik zou wel graag zo succesvol willen zijn als Herbjørg Wassmo. Wat zij schrijft ligt heel dicht bij haarzelf, er gaat geen enkele pretentie van uit. Desondanks is ze enorm succesvol. Dat is mooi, vind ik. Wat zij schrijft is heel rauw en echt. Toch is er uit al die pijn iets moois gekomen, namelijk al die romans. Dan was het toch ergens goed voor, en ben je er niet aan ten onder gegaan, maar heeft het je juist sterker gemaakt.’

Welke schrijver zou jij wel willen zijn voor een dag?
‘Niemand. Ik ben heel tevreden met mijn eigen leven.’

Schrijf je met een bepaald doel? Heb je een missie in je schrijven?
‘Nee, ik heb helemaal geen doel of missie of bedoeling, behalve dat het goed moet zijn, treffend, liefst beter dan voorheen.’

Heb je ooit spijt gehad van iets wat je geschreven hebt?
‘Er zijn wel wat dingen in Pels die ik nu met kromme tenen teruglees, het is wat te hoogdravend, overdreven hier en daar. Maar dat is ook prima, daar leer je van, zo schreef ik toen en nu schrijf ik hopelijk beter.’

Heb je in je achterhoofd een ‘Gedroomd Boek’: een boek dat je altijd nog zou willen schrijven?
‘Nu nog niet. Nu hoop ik vooral dat het me lukt om de volgende roman te schrijven. Ik denk dat dat ‘gedroomde boek’ pas komt als ik ouder ben en meer geschreven heb.’

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek en/of project?
‘Ik ben bezig met een nieuwe roman, maar wel heel iets anders dan Hoogvlakte.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laurie Branderhorst

Laurie Branderhorst (1988) studeerde Engels en de master Redacteur/Editor aan de UvA. Het liefst leest ze nieuwe literatuur en interviewt ze (jonge) schrijvers hierover. Ze ziet in Lood het vernieuwende platform om literaire nieuwsgierigheid bij anderen aan te moedigen, uit te wisselen en nieuwe verbindingen te leggen.

 

 

 

E-mail Laurie

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.