< Terug

Boekenhuisjes veroveren het land

28 november 2014

10304498_751370401567328_5924651442561315372_n

Met het gure weer en de almaar korter wordende dagen zou je haast niet meer je bed uit willen komen. Tenminste, ik niet. Des te leuker om, als ik me dan wel in die koude, donkere straten bevind, een ontdekking te doen. Zo fietste ik op een donkere ochtend naar mijn werk en stuitte ik op het boekenhuis van de Happy Bookieman. Ja ja, zo noemt hij zichzelf. Aan de Herengracht 267A heeft de Happy Bookieman een waar boekenparadijs gecreëerd. Hier mag je al een boek meenemen voor maar €1,50. Er zitten veel Engelstalige romans en thrillers tussen, van David Nicholls, Jodi Picoult, Elizabeth George, Mario Puzo maar ook Günter Grass en Tolkien.

Het boekenhuis van Bookieman

Het boekenhuis van Bookieman

foto 3Na enig rondspeuren kom ik erachter dat de zogenaamde wild libraries of minibibliotheken in steeds meer steden en dorpen, wereldwijd en in Nederland, opduiken. Een soort vogelhuisjes waarin een beperkt aantal boeken liggen, met als motto: take a book, leave a book. Meestal zit er wel een voorwaarde aan het meenemen van een boek: bij sommige kastjes wordt gevraagd om een bijdrage en hangt er een geldkistje naast, andere kastjes vragen je een ander boek achter te laten. Todd Bol begon de eerste wild library in de VS, een aantal jaar terug. Hij bouwde het houten boekenhuisje en vulde het met boeken ter nagedachtenis aan zijn overleden moeder, die hem zijn liefde voor lezen bijbracht. Hoe zoet. Hij hing de tekst Free book exchange bij het kastje, en al snel kwam de hele buurt een boek bij hem halen en bouwden anderen hun eigen boekenhuisje. Mocht ik ooit een boekenhuisje beginnen, dan zou ik zoiets als het onderstaande kastje kiezen, met een hoop Engelstalige crime pockets en keukenmeidenromannetjes. Aan boeken heb ik nooit tekort, en het is fijn voor al die boeken om op deze manier een tweede leven te krijgen, want boeken willen niets liever dan gelezen worden.

Een zeer origineel boekenhuisje

Een zeer origineel boekenhuisje

Zo was de Amerikaanse non-profitorganisatie voor de minibibliotheken geboren: Free Little Library. Free Little Library laat de boekenhuisjes maken, bijvoorbeeld door gedetineerden, maar ook als project in achterstandswijken. Vervolgens worden ze gedoneerd of verkocht en geregistreerd. En het werkt: in 2013 werd voor ruim 100.000 dollar aan kastjes gedoneerd. NRC Handelsblad schreef onlangs dat er wereldwijd inmiddels meer dan 20.000 bibliotheekjes zijn. ‘Ze zijn in meer dan 80 landen te vinden en elke maand melden ongeveer 1.000 mensen een nieuw kastje aan, blijkt uit cijfers van de Little Free Library-organisatie.’ Op de Facebook-pagina van de Little Free Library, met meer dan 60.000 likes, zijn foto’s te zien van minibibliotheken over heel de wereld. Voor ongeveer €75 heb je al een kastje, een nummerplaatje en je registratie. Hoe je het kastje verder inricht, is aan jou. En aan je bezoekers natuurlijk.

Het boekenhuisje aan de gevel van het Letterenhuis,  Prinsengracht 89

Het boekenhuisje aan de gevel van het Letterenhuis, Prinsengracht 89

De Boekenbank

In Amsterdam is de Boekenbank aan de Weesperzijde 94 enigszins beroemd onder minibieb-regulars. Renate Dorrestein en haar man kwamen op vakantie in Wales een Free Little Library tegen langs de weg. Dat bracht hen op het idee om dit ook te doen in Amsterdam. ‘Twee vliegen in één klap: aan de ene kant kunnen veel mensen zich de aanschaf van boeken niet veroorloven, terwijl er aan de andere kant in ontelbare huishoudens kasten vol staan te beschimmelen.’ Op de kaart van de Free Little Library zijn boekenhuisjes van over heel de wereld te zien. Er is ook een Nederlandse website waarop alle minibibliotheken te zien zijn: op Minibieb.nl staan inmiddels meer dan 250 kastjes geregistreerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laurie Branderhorst

Laurie Branderhorst (1988) studeerde Engels en de master Redacteur/Editor aan de UvA. Het liefst leest ze nieuwe literatuur en interviewt ze (jonge) schrijvers hierover. Ze ziet in Lood het vernieuwende platform om literaire nieuwsgierigheid bij anderen aan te moedigen, uit te wisselen en nieuwe verbindingen te leggen.

 

 

 

E-mail Laurie

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.