< Terug

Vijf boeken voor in de zak van Sinterklaas

30 november 2015

De echte leesfanaten willen op vijf december natuurlijk een boek cadeau doen – en krijgen. Daarom heeft de redactie van Lood vijf boeken gekozen die niet mogen ontbreken in de zak van Sinterklaas. Verwacht fictie, non-fictie en poëzie; genoeg keuze voor iedere Sint.

1. Purity van Jonathan Franzenfranzen

Jennifer: ‘De wereld heeft vijf jaar moeten wachten tot er weer eens een roman kwam van de beste man, dus het is voor mij wel een beetje hét boek van 2015 (recensie Groene Amsterdammer: “laveren tussen diepe verveling en top-entertainment, zeshonderd bladzijden lang”). Een mooie metafoor voor het leven en een leuk cadeau voor je meest ongeduldige familielid.’

Amerikaanse Purity Tyler, voor de mensen in haar omgeving bekend als Pip – zij schaamt zich voor haar echte voornaam. Haar moeder heeft nooit willen vertellen wie haar vader is. Na een traumatische ervaring in het Californische kraakpand waar ze woont, besluit Pip naar hem op zoek te gaan.

2. Survivalgids voor de kantoorjungle van Japke-d BoumaGids

Rosalinde: ‘Deze gids is onmisbaar voor iedereen die aan een avontuurlijke kantoorbaan begint – of zo’n baan heeft en wil begrijpen wat de kantoorjungle zo leuk maakt. Het is een bundeling van columns die Japke-d schreef in nrc.next. Door deze bundel leer je collega’s beter kennen en breng je wat humor in het kantoorleven.’

Japke-d. Bouma is onze gids in het universum waar velen van ons hun dagelijks leven slijten: het kantoor. Ze leert ons hoe je omgaat met de snelle jongens van sales, de nerds van automatisering, de drammerige baas en die indrukwekkende collega tegen wie je niets durft te zeggen.

3. De sprookjeskoningin van Ad GrootenSprookjeskoningin

Marjolein: ‘Een sprookjesboek met nieuwe, moderne sprookjes waarin ook hedendaagse thema’s meer aan bod komen. Hij staat ook op m’n eigen verlanglijstje.’

Er was eens… Een behekste koning, vrolijke trol, draak,  tweeling, verdrietig prinsesje – in een boek vol splinternieuwe sprookjes. Sprookjes zoals sprookjes horen te zijn, over boze toverkunsten en onverwachte helden, listen en plannetjes en de kunst van het geluk.

4. Er moet iets gebeuren van Maartje WortelMaartje

Laurie: ‘Omdat het heerlijk en noodzakelijk is om je in een boek te kunnen verstoppen tijdens de feestdagen en Maartje Wortel weet wat de lezer nodig heeft. Ongeacht waar je als lezer van houdt, is dit een aanrader!’

In Er moet iets gebeuren speelt Maartje Wortel een ingenieus spel met haar lezers. Kleine gebeurtenissen hebben grote gevolgen, terwijl de grote gebeurtenissen haast ongemerkt naar de achtergrond verdwijnen. Haar verhalen zijn vervreemdend en volstrekt logisch tegelijk, chaotisch en geordend, grappig en hard. Net als het leven zelf eigenlijk.

5. Met mijn ogen dicht ik alles heel van Merel MorreMerel

Rosalinde: ‘Merel Morre deelt op Twitter de beste observaties en gedichtjes in 140 tekens. Zo kwam ik in aanraking met haar werk. Ze schrijft toegankelijk, gevat, scherp en is afwisselend grappig en ontroerend. Deze debuutbundel is perfect voor wie nooit eerder een dichtbundel las of op zoek is naar toegankelijke en krachtige poëzie.’

One Response to Vijf boeken voor in de zak van Sinterklaas

  1. […] zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook dit lijstje met vijf boeken wij met Sinterklaas […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.