Met Boeken op Reis: Turkije

9 juli 2015

Tijdens de zomer gaat Lood met boeken op reis: we lichten vijf boeken uit die zich afspelen op een geliefde vakantiebestemming in Europa. Zo kun je je alvast inlezen voor je vakantie of juist op reis, terwijl je Nederland niet uit hoeft. Deze week: Turkije.

De volgende schrijvers laten zich inspireren door een land waar Oost en West elkaar ontmoeten. Ze gebruiken vaak de rijke geschiedenis van het land of schetsen juist de hedendaagse aanvaringen tussen moderne en conservatieve idealen.

muratisik We beginnen onze reis met het debuut van de Turks-Nederlandse schrijver Murat Isik. Verloren Grond duikt het verleden in van Turkije met een verhaal dat losjes gebaseerd is op zijn familiegeschiedenis. De dertienjarige Mehmet groeit op in een dorp in Oost-Turkije dat ooit door Armenen werd gesticht. Hij is onderdeel van een hecht gnederlandse bruidezin dat op losse schroeven komt te staan na een tragisch ongeluk. De roman geeft een intieme blik op Turkije van het verleden.

We keren terug naar de hedendaagse tijd  met De Nederlandse Bruid van Jessica Lutz. Emma steunt haar Turkse vriend Serheng door dik en dun en besluit met hem mee terug te gaan naar Turkije als het familiebedrijf hulp nodig heeft. Serheng is clanleider, maar Emma en hij dromen ervan om zijn conservatieve familie te overtuigen van hun westerse, moderne opvattingen. Dat gaat echter niet zo makkelijk. Emma moet oppassen dat ze er niet helemaal alleen voor komt te staan.

pamukEen van de bekendste Turkse schrijvers is Orhan Pamuk, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur in 2006. Zijn roman Ik heet Karmozijn speelt zich af in het verre verleden, omstreeks de zestiende eeuw, van Istanbul. Twee verhaallijnen zijn de kern van het boek: de mooie Seküre gaat op zoek naar een nieuwe echtgenoot nadat haar man na vier jaar nog niet is teruggekeerd van de oorlog. Daarnaast laat luizenpaleisde sultan een boek illustreren in Westerse stijl, wat leidt tot beroering. Kara, een jeugdliefde van Seküre, wordt gevraagd om de kwestie met de Sultan te verhelpen. Zo komt Kara terug in haar leven.

We blijven in Istanbul, maar keren terug naar het heden met Het Luizenpaleis van de Frans-Turkse auteur Elif Shafak. Het luizenpaleis is een in verval geraakte appartementencomplex. Dit humoristisch boek geeft een gedetailleerd beeld van de bewoners van het complex, die bijna nooit met elkaar in aanraking komen. Een afvalprobleem dwingt de bewoners zich met elkaar te bemoeien, met verrassende gevolgen.

grunbergTot slot, een reisverhaal dat begint in Turkije en eindigt in het Midden-Oosten. In Van Istanbul naar Bagdad beschrijft Arnon Grunberg zijn roadtrip door onder meer Turkije. Het boek is aangevuld met tekeningen van Hanco Kolk, die Grunberg’s reportages en verhalen verwerkte tot een graphic novel. Terwijl Grunberg de uitersten van het land beschrijft, verwondert hij zich. Hij lijkt in een van zijn romans te zijn beland.  

Wil je verder op reis? Neem een kijkje op de kaart van LoveReading.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.