Met Boeken op Reis: Italië

28 juli 2015

Tijdens de zomer gaat Lood met boeken op reis: we lichten vijf romans uit die zich afspelen op een geliefde vakantiebestemming in Europa, zodat je je alvast kan inlezen voor je vakantie of juist ergens anders kan wanen in Nederland. Deze week: Italië.

Citytrippen in Rome, kamperen tussen de Toscaanse heuvels, pizza eten in Napels, bootje varen in Venetië… Italië heeft dit allemaal. De volgende vijf romans tonen de verschillende (en verrassende) kanten van het mooie Italië.

capella  Onze reis begint met een liefdesverhaal. Dansen op de Vulkaan van Anthony Capella speelt in 1944 in Napels, aan het slot van de Tweede Wereldoorlog. De jonge Engelse kapitein James Gould is aangesteld om huwelijken te ontmoedigen tussen Britse soldaten en hun Italiaanse geliefdes. Maar de vrouwen laten hun mannen niet zomaar afpakken. Ze stellen de kapitein voor aan de jonge weduwe Livia Pertini, chefkok in het restaurant voor officieren. Dan slaat bij de kapitein de twijfel toch toe…fiorato

De volgende roman graaft dieper in de Italiaanse geschiedenis. Terug naar de Renaissance, de tijd van Da Vinci, Caravaggio én Botticelli.  Het Raadsel van Botticelli van Marina Fiorato speelt in de Italiaanse kunstwereld van de Renaissance. De vurige Luciana werkt als schildersmodel en wordt gevraagd te poseren voor Botticelli. Zonder haar weten, wordt ze de hoofdpersoon van de bekende La Primavera. Maar als Botticelli haar wegstuurt zonder betaling, glipt ze weg met een miniatuur van de beroemde schilderij. Wat volgt is een achtervolging door negen Italiaanse steden waar Luciana de raadsel van La Primavera probeert uit te pluizen.

japinOok Arthur Japin liet zich inspireren door de Italiaanse geschiedenis. Zijn roman Een Schitterend Gebrek is gebaseerd op een opmerking uit de memoires van Casanova. Hij schrijft tijdens een verblijf in Venetië verliefd te zijn geworden op een meisje van 14, ver voor zijn romantische escapades waar hij bekend om kwam te staan. De roman vertelt het verhaal van Lucia, de vrouw die Casanova betovert door uit zijn leven te verdwijnen. Hun eerste ontmoeting vindt plaats in een bruisend Venetië, hun weerzien in een stormachtig Amsterdam.forster

De eerste roman van de gevierde Engelse auteur E.M. Forster speelt ook in het klassieke Italiaanse landschap. In Waar Engelen Schromen te Gaan vertrekt een 33-jarige weduwe naar een klein plaatsje in Toscane. Zij wordt verliefd op een arme Italiaan, trouwt met hem en sterft uiteindelijk tijdens de bevalling van hun zoon. De rijke Engelse familieleden die ze achterliet strijden vervolgens om de voogdij. Deze roman is ook in 1991 verfilmd als Where Angels Fear to Tread met Helena Bonham Carter en Helen Mirren.

montefioreTot slot, een spannende bestseller die zich afspeelt aan de Italiaanse zuidkust. In Het Geheim van Montague zorgt een tragisch ongeluk ervoor dat Celestria Montague op zoek gaat naar antwoorden in het verre zuiden van Italië. Ze belandt in een raadselachtig mysterie, waardoor ze nergens meer zeker van is.

Wil je verder op reis? Neem een kijkje op de kaart van LoveReading.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.