Biefstuk: rauw debuut, niet voor watjes

18 januari 2016

Vanaf het moment dat je begint te lezen in Biefstuk, debuutroman van Judith Eykelenboom, grijpt de vijftienjarige Levi Storm je bij je nekvel. Ze neemt niets van niemand aan, is niet bang voor haar labiele, gewelddadige vader, haat haar zwangere, onverantwoordelijke moeder, maar ze houdt zich vooral bezig met haar kwetsbare zusje, Hanna. Hanna leeft voornamelijk in haar eigen wereld en Levi past daar niet meer bij. Toen ze klein waren sliep Hanna vaak bij Levi in bed, zij had een ‘springbed’ waar je hoog op kon springen, maar voornamelijk was zij degene die papa en mama was voor Hanna. Levi verzint het ene na het andere om Hanna bij haar te houden, af te leiden, te zorgen dat ze naar haar grote zus luistert. Maar door de verwoestende kracht van hun ouders lukt het Hanna niet meer onderscheid te maken tussen echt en verzonnen, waar en fantasie. Hanna houdt zich steeds minder aan Levi vast, en drijft zo langzaamaan af, de diepte in. Hanna kwijnt weg, wordt dunner en dunner en eet minder en minder en Levi kan er niets aan doen.

Hun moeder staat net zo ver van de werkelijkheid als Hanna, maar weet dit beter te verhullen. Ze hoopt dat hun vader er wat meer zal zijn als de baby er eenmaal is, dat lijkt Levi onwaarschijnlijk: ‘Toen Hanna werd geboren, was hij er ook nooit.’ Door flashbacks naar Levi’s jeugd, komt de lezer erachter hoe ze is opgegroeid, zo geworden is als ze is. De Levi van ‘nu’ sluit zich steeds meer af voor haar familie, en voor haar vrienden. Judith Eykelenboom laat het de lezer voelen, al benoemt ze de gevoelens nooit waar Levi doorheen gaat. Wanneer Levi een oude schoolvriendin tegenkomt met wie ze kan blowen, gaat het van kwaad tot erger: naar school gaan doet ze niet meer, ‘want haar boeken liggen nog thuis’. Samen met Vanessa is Levi in een constante roes van wiet, coke en xtc. Ze fantaseert over een andere wereld, tot haar vader haar komt halen. Levi vindt houvast bij haar vader die altijd al een losse verhouding had met de werkelijkheid.

Maar als Hanna opgenomen wordt, trekt ze hen beide terug de realiteit in. Gaat Levi voor haar weer naar huis, komt ze haar ouders onder ogen, krijgt ze haar leven weer op de rit? En zal het op tijd zijn voor Hanna? Wie van hen is het slachtoffer? En wie de dader(s)? Eykelenboom voelt het ongemakkelijke feilloos aan in haar schrijven, en schotelt het de lezer ongezouten en rauw voor. Dit dwingt respect af voor Eykelenbooms vasthoudendheid en voor haar personages, die ondanks hun worstelingen, obsessies en gekte overkomen als mensen van vlees en bloed. Dat maakt nogal wat los tijdens het lezen, en dat ongemakkelijke gevoel blijft je bij na de laatste bladzijde. Laat Eykelenboom maar snel beginnen met schrijven van haar volgende roman.

biefstuk

 

 

Biefstuk / Judith Eykelenboom / Uitgeverij Prometheus / 256 pagina’s / € 19,95

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laurie Branderhorst

Laurie Branderhorst (1988) studeerde Engels en de master Redacteur/Editor aan de UvA. Het liefst leest ze nieuwe literatuur en interviewt ze (jonge) schrijvers hierover. Ze ziet in Lood het vernieuwende platform om literaire nieuwsgierigheid bij anderen aan te moedigen, uit te wisselen en nieuwe verbindingen te leggen.

 

 

 

E-mail Laurie

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.