< Terug

As in tas: ontwapenend rouwverslag van Jelle Brandt Corstius

31 maart 2016

In As in tas stapt Jelle Brandt Corstius twee maanden nadat zijn vader Hugo Brandt Corstius overlijdt op de fiets. Elke lente maakte hij met zijn vader een fietstocht: geen bestemming, wel altijd een tochtje van twee dagen. Langer hielden ze het niet met elkaar vol. Om zijn eenzaamheid tegen te gaan en zijn verdriet eruit te fietsen, maakt Jelle dit keer alleen een fietstocht. Met een gezonde dosis zelfspot en in zijn fietstas een deel van zijn vaders as gaat hij op bedevaart naar het zuiden, waar hij de as zal uitstrooien over de Middellandse Zee.

Wat volgt is een absurd reisverhaal waarin Jelle de lezer meeneemt van de ene in de andere gekke situatie, die je al snel tegenkomt als je in je eentje buiten het seizoen een tocht aflegt dwars door van Frankrijk. Zo belandt hij bij een extreem zuinige B&B waar hij wordt opgedragen de wc door te spoelen met zijn eigen opgevangen douchewater, en spreekt hij zichzelf moed in met verzonnen Mart Smeets-voice-overs. Tussen de genadeloze hellende bergen door vertelt hij op ongezouten manier hoe moeilijk en gênant het soms was ‘de zoon van’ te zijn. In zijn rouwen geeft Jelle een kijkje in de excentrieke geest van zijn vader. Hoe hij rotondes altijd linksom nam, en als taalfanaat en wiskundige veel tijd spendeerde aan dingen waar de meesten niets van begrepen (zoals palindromen). Hoe kind zijn van Hugo Brandt Corstius een achtbaan van ongemak en vernieuwende inzichten was.

Typerend voor zijn afwezige vader is een herinnering waarop de 10-jarige Jelle wegliep met zijn zussen. Na een uur lopen besluiten ze terug te gaan. ‘We hadden ons doel toch al bereikt, door onze vader ongerust te maken.’ Maar vader zit in zijn kamer te werken en heeft niets gemerkt. Die verwaarlozende opvoeding heeft hem ook veel gebracht, vindt de zoon. Het heeft hem een overlever gemaakt. Maar menig keer vergat zijn vader simpelweg dat hij vader was. Zoals toen hij zich meldde als vrijwilliger voor een reis naar Mars. ‘En wij dan? vroeg ik hem daarna. Wat denk je dat je kinderen ervan vinden als je daar in je eentje op een dorre planeet woont en nooit meer terugkomt? Hij haalde zijn schouders op.’

Naarmate de tijd vordert is er ook herkenning voor het bijzondere en geniale aan zijn vader. As in tas is een ontwapenend verslag waarin iedere zin essentieel en scherp is en veelal hartverscheurend: ‘Hij ging op de divan liggen, en ik kroop bij hem. Ik hield hem vast, moest huilen en zei hem dat ik zo verschrikkelijk veel van hem hield. Hij zei niks, maar hield mij vast en dat was genoeg.’

Jelle haalt herinneringen op aan zijn vader met een grote glimlach op zijn gezicht. Meer dan eens heb ik hardop moeten lachen om de situaties die werden beschreven. Dat hij en zijn twee zussen goed zijn terecht gekomen, hebben zij waarschijnlijk vooral aan henzelf te danken. Maar dat is zo knap aan As in Tas: de lezer kan zich helemaal verliezen in hoe moeilijk en soms ook droevig het voor Jelle was de zoon van zijn vader te zijn, maar tegelijkertijd laat hij op een ander vlak zien hoe iedere band tussen vader en zoon eigen en oprecht is.

Jelle_Brandt_Corstius_1024x1024

As in tas / Uitgeverij Das Mag / 178 pagina’s / € 14,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laurie Branderhorst

Laurie Branderhorst (1988) studeerde Engels en de master Redacteur/Editor aan de UvA. Het liefst leest ze nieuwe literatuur en interviewt ze (jonge) schrijvers hierover. Ze ziet in Lood het vernieuwende platform om literaire nieuwsgierigheid bij anderen aan te moedigen, uit te wisselen en nieuwe verbindingen te leggen.

 

 

 

E-mail Laurie

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.