< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

1 februari 2016

Februari is aangebroken en dat betekent twee dingen: één, het is de laatste (officiële) maand van de winter en, twee, het is weer tijd om je literaire agenda aan te vullen. Bij Lood weten we dat kiezen lastig kan zijn, daarom zetten we de evenementen op een rij die wij deze maand de moeite waard vinden.

De Poëzieweek is volop in gang, dus er zijn veel evenementen die iets met gedichten te maken hebben. Een originele insteek heeft de Dichter des Vaderlands Anne Vegter tijdens Hallo Gedicht! op 2 februari. Samen met dichters Tsead Bruinja, Ellen Deckwitz en Vrouwkje Tuinman daagt ze lezers uit om niet meer bang te zijn voor lastige gedichten. Deze heuse masterclass poëzie lezen combineert pret met kennis, en dat vinden wij een uitstekende combinatie.

Andere literaire evenementen vloeien deze maand voort uit de actuele vluchtelingcrisis. Op 4 februari blikken we terug op de roman De ontelbaren van Elvis Peeters tijdens Vluchten in de literatuur. Peeters schreef deze roman in 2005, maar het boek is in de loop der jaren steeds actueler geworden. Peeters heeft een nieuw essay geschreven dat de thema’s oppakt van De ontelbaren. Na afloop gaat hij in discussie erover met andere auteurs. Op 9 februari organiseren verschillende auteurs, onder meer Griet op de Beeck en Thomas Heerma van Voss, een benefiet voor vluchtelingenkinderen. De auteurs praten over het thema ‘Een reis maken’, met in gedachten de lange reis die veel vluchtelingen hebben afgelegd. De opbrengst van kaarten en de loterij gaat naar My Book Buddy, een project dat kinderen in asielzoekerscentra voorziet van een prentwoordenboek Nederlands.

Op 6 februari staat De Balie voor het tweede jaar in het teken van debutanten tijdens het Debutantenbal. Hoe treed je toe tot de mysterieuze wereld van schrijvers, uitgeverijen en kom je terecht tussen de bestsellers? Je kunt hier al het advies inwinnen dat je wilt, met schrijvers die vertellen over hoe hun debuut tot stand kwam en uitgevers die adviseren wat je vooral niet moet doen. Wij waren er vorig jaar bij (zie hier en hier) en raden je zeker aan om het bal te bezoeken als je literaire ambities hebt.

Tot slot, kun je aan het begin van deze maand twee keer genieten van het beste wat literatuur te bieden heeft: verhalen. Tijdens Cocktails en Lulverhalen op 4 februari komen de nodige sterke verhalen voorbij van onder meer Maartje Wortel, Jeroen Kant en andere creatievelingen. Wie meer van zwoele avondverhalen houdt, kan aanschuiven bij Kampvuur in de stad op 7 februari. Deze hit van festival Into The Great Wide Open, waar schrijvers zoals Tjitske Jansen, Anne Soldaat en Erik Jan Harmens in de open lucht verhalen vertelden, verhuist naar de theaterzalen. Ook leuk op 7 februari: een nieuw evenement met de pakkende naam Woorden worden zinnen. Houd je van een verhaal met een scherper randje? Een verhaal dat mee deint op de maat? Dan is dit hét evenement voor jou.

Genoeg literatuur om je aan te verwarmen deze maand, vinden wij.

(Evenementen tippen mag altijd: redactie@loodmagazine.nl)

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.