< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

1 december 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in december en brengt ze samen in een handig overzicht. Nog even en we gaan schuilen voor het winterse weer en de knusse kerstdagen. Maar december heeft aan haar begin genoeg in petto voor wie dapper genoeg is het gure weer te trotseren.

Op 2 december wordt in het Oude Luxor Theater in Rotterdam de Van Dale SPOKEN Awards gehouden. Als je dacht dat er al genoeg prijzen werden uitgereikt, heb je het mis. Want de woordkunstenaars die zich bevinden ergens te midden van rappers, dichters en orators waren tot nu toe ondergewaardeerd. In vijf categorieën worden gevestigde namen en nieuwe talenten geëerd en worden titels als ‘grootste inspirator 2015’ uitgereikt. Tussen de ceremoniële plechtigheden door zijn ook optredens van Claudia de Breij, Typhoon en Fresku.

Op 3 december kun je luisteren naar de Denker des Vaderlands Marli Huijer in Nijmegen. In haar lezing Tussen Mensen houdt Huijer een betoog over het belang van ‘tussenruimtes’: ‘Vaak denken we over onszelf in termen van het innerlijk, maar de verschillen zitten juist aan de buitenkant en in de ruimte tussen mensen.’ Huijer zal filosofische ideeën koppelen aan actuele problematiek. Zo vraagt ze zich bijvoorbeeld af of deze ‘tussenruimtes’ gebruikt kunnen worden om een groter vertrouwen te creëren tussen bijvoorbeeld Nederlanders en vluchtelingen.

Op dezelfde 3 december kun je in Amsterdam luisteren naar verhalen tijdens de zesde editie van Cocktails en Lulverhalen. Drie sprekers krijgen tijdens deze avond uitgebreid de tijd om in te gaan op een thema. Door de intieme locatie, Doka in de kelder van het Volkshotel, voelt het alsof je luistert naar vage bekenden aan een bar. Deze editie vertellen Kasper Jansen (bekend van De Snijtafel), Helena Hoogenkamp en Akwasi.

December is een uitstekende maand om weg te kruipen in de collegebanken, ook al ben je misschien al lang afgestudeerd. Op 11 december kun je in Leiden de 44ste Huizingalezing bijwonen. Elk jaar gaat deze lezing over een bepaald onderwerp uit de geschiedenis dat misschien wat onderbelicht is gebleven. De Vlaamse historicus Jo Tollebeek zal in de Pieterskerk vertellen over de paarden van Waterloo en hoe het verleden gebruikt wordt als een nationaal symbool in het heden. Op zondag 13 december kun je meer te weten komen over de poëzie van Rutger Kopland. In de reeks De Poëzie van… van De Nieuwe Liefde wordt het werk van een dichter onder de loep genomen. In deze editie draagt acteur Nasrdin Dchar voor uit het werk van Kopland, begeleid door de muziek van Nicolas van Poucke.

De kerstdagen lonken in midden december. Collectief Dit zijn de schrijvers maakt hier gebruik van door van de zevende editie een kerstspecial te maken. De schrijvers improviseren een alternatief kerstverhaal, waarin alles geoorloofd is. Er zijn weinig zekerheden tijdens een avond van Dit zijn de schrijvers, maar een avond vol scherpe taal, verrassende wendingen en woordspelingen is gegarandeerd.

Meer evenementen vind je in onze algemene agenda. Ben je een tof literair evenement aan het plannen? Stuur ons een mailtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.