< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

8 december 2014

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de aankomende paar weken en brengt ze samen in een paar overzichtelijke alinea’s. En voor de mensen die nog sneller willen kiezen: voor aankomend weekend hebben we ook een flowchart gemaakt.

De laatste jaren van het jaar zijn aangebroken. Keuze genoeg voor wie de kou wil ontvluchten en even literair vermaakt wil worden. Op woensdag 10 december heb je de keuze uit de maandelijkse Poetry Slam van Het Literatuurhuis in Utrecht en een lezing in Huis de Pinto van Hanna Bervoets, over haar onlangs verschenen roman Efter. Op donderdag 11 december is James Wood in het land. De literatuurcriticus van onder meer The New Yorker en The London Review of Books geeft eerst een masterclass bij Spui 25 en gaat daarna door naar de Rode Hoed om de jaarlijkse Gidslezing te geven.

Heb je vrijdag zin in een avond filosofie? Simone van Saarloos interviewt in Den Haag de Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum over haar boek Political Emotions. Op die dag beginnen ook de Literaire Vertaaldagen, twee dagen vol workshops en lezingen over de mythes van vertalen. Vrijdag begint ook Winters Binnen, een driedaags festival met muziek en verhalen op onverwachte locaties in Amsterdam-Noord. Zaterdag 13 december ontmoeten de auteur en vormgever elkaar tijdens Literatuur op het Scherm, een middag in het Stedelijk Museum over digitale literatuur. Het weekend wordt afgesloten in De Nieuwe Liefde met De poëzie van zondagmiddag, dit keer in het teken van de mysterieuze Emily Dickinson.

In aanloop naar de kerst zijn de evenementen wat uitgedund. Literatuurliefhebbers kunnen in de buitenlucht naar het Dickens Festijn in Deventer of binnen de langste nacht van het jaar vieren met Yalda, Duizendenéén nacht Film en Poëzie (beiden zaterdag 20 december).

Voor meer details en links naar kaartjes en dergelijke, neem een kijkje in onze uitgebreide Literaire Agenda.

weekend flowchart 12-14 dec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.