Literaire agenda Vlaanderen uitgelicht – maart

2 maart 2016

Een nieuwe maand, een nieuw begin en een waaier aan literaire activiteiten om jouw avond en hoofd mee te vullen. Lood maakt een selectie.

Maart is de maand van Mind the Book, een festival dat het boek viert en zichzelf omschrijft als ‘een internationale ‘meeting of minds’ tussen schrijvers en lezers’. Zes dagen lang kun je in de Vooruit in Gent terecht voor lezingen en debatten. Daarnaast kan je snuisteren in de Mind the Book-shop op zoek naar nieuwe ontdekkingen, je ogen de kost geven in de Graphic Novel-expositie of in de bibliotheek luisteren naar een wandelend boek. Dat laatste is een project van kunstenares Mette Edvardsen, gebaseerd op het boek Fahrenheit 451 uit 1953 van sciencefictionauteur Ray Bradbury. Het boek, dat onder andere door François Truffaut verfilmd werd, beschrijft een samenleving waarin boeken verboden zijn en een er speciale garde van brandweermannen is opgericht die als taak heeft ze systematisch te verbranden. Een groep intellectuelen – ‘the Book People’ – verzet zich hiertegen door volledige werken van literatuur en filosofie van buiten te leren. Geïnspireerd door Fahrenheit 451 heeft Edvardsen een levende bibliotheek gemaakt door verschillende acteurs boeken te laten memoriseren. Je kan in de bibliotheek van Gent een van deze ‘boeken’ kiezen, hen volgen naar een uithoek van de bibliotheek en je laten onderdompelen in hun vertelling.

Hoewel de focus van Mind the Book op actualiteit ligt en vooral non-fictieboeken worden behandeld, kan ook de literatuurliefhebber er zijn hart ophalen. Op woensdag 9 maart is er Oorden en Woorden, een avond georganiseerd door auteursvereniging PEN die het publiek wil laten kennismaken met literaire schrijvers met een migratieachtergrond. Adnan Adil (Irak), Alhadi Agabaldour (Soedan), Nisma Al Aklouk (Palestina), Zuher Aljobory (Irak), Hazim Kamaledin (Irak), Abdullah Maksour (Syrië) en anderen zullen er voordragen uit eigen werk. Op donderdag 10 maart gaat literatuurrecensent Dirk Leyman in gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer en Joost Vandecasteele over hun laatste werk.

Op 9 maart kun je in Antwerpen kennismaken met de Irakese schrijver Rodaan Al Galidi, die in het Letterenhuis zal spreken met Dirk Leyman over zijn laatste boek Hoe ik talent voor het leven kreeg. De roman is het verhaal van een Irakese man die al tien jaar wachtend in een asielzoekerscentrum zijn dagen slijt. Het hoofdpersonage is niet Al Galidi, maar het verhaal is een gedeelde ervaring. Al Galidi heeft lang gewacht met het schrijven van dit persoonlijk verhaal en publiceerde al talrijke boeken, zowel proza als poëzie, waaronder ‘Liever niet’, antwoordt de liefde en De autist en de postduif. Het gesprek tussen Leyman en Al Galidi is een onderdeel van Boeken op woensdag. Traditiegetrouw zijn er gratis koffie en croissants voor de eerste vijftig bezoekers.

Ben je een tof literair evenement aan het organiseren? Laat het ons weten via de mail (redactie@loodmagazine.nl of mara@loodmagazine.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Mara Matthyssens

Mara Matthyssens (1991) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Gent. Ze  bericht vanuit België over ontwikkelingen in de hedendaagse literatuur en houdt ons via de Vlaamse Literaire Agenda op de hoogte van literaire evenementen in Vlaanderen.

 

 

 

 

E-mail Mara

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.