< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

14 september 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht. September komt op stoom en het aanbod aan literaire evenementen is groot. We nemen je aan de hand en lichten de evenementen uit die je niet mag missen.

Het literaire seizoen is nog niet helemaal geopend, want de jaarlijkse Spui25-lezing is nog niet gegeven. Op 18 september zal AKO Literatuurprijswinnaar Stefan Hertmans deze houden in Amsterdam. Titel van zijn lezing is ‘Tussen Herdenken en Herinneren,’ waarin Hertmans onderzoekt wat de verschillen zijn tussen deze twee en, vooral, wat de consequenties daarvan zijn voor het individu. Bovendieen speelt literatuur een belangrijke rol bij herdenken en herinneren.

Een andere klinkende naam is te gast in De Balie op 17 september. De roman In Het Licht Van Wat Wij Weten werd geprezen als een ‘internationale sensatie’ in verschillende media. Deze avond zal auteur Zia Haider Rahman wordt geïnterviewd door Tommy Wieringa. Ze zullen het hebben over de thema’s in zijn veelomvattende roman en zijn ideeën over de moderne samenleving. Een andere succesvolle debutant geeft inzicht in haar schrijversbrein op 24 september. Tijdens de schrijversacademie in Scheltema zal Niña Weijers het hebben over hoe en waarom ze schrijft. Daarnaast geeft ze advies aan degenen die van een schrijfcarrière dromen.

De poëzie staat ook in de belangstelling aan het einde van deze maand. Op 19 september vindt in Utrecht de 33e editie van de Nacht van de Poëzie plaats. Er wordt een feestje gevierd ter ere van het dichtende woord; onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Vrouwkje Tuinman en Peter Verhelst vieren mee. Daarnaast zijn er tal van leuke acts die aan de feestelijke stemming bijdragen. Op 18 september komen poëzie en muziek samen tijdens het Felixtival in Felix Meritis. Bands, singer-songwriters en andere interessante gasten vieren dat dit pand in het Amsterdamse centrum alweer een half jaar open is.

Tot slot: is er een aanleiding* nodig om een van de grootste, nog levende Nederlandse schrijvers te vieren? SLAA vindt van niet, dus organiseren zij op 29 september Een Ode aan Remco Campert in De Brakke Grond. Verschillende schrijvers, zoals Thomas Verbogt en Daan Doesborgh, vertellen wat Campert heeft betekent voor hun oeuvre en wat ze zo bijzonder vinden aan de teksten van de grootmeester.

*Een concrete aanleiding is er wel: Campert krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren, de belangrijkste oeuvreprijs van Nederland en België, uitgereikt.

Alle details kun je vinden in onze volledige agenda. Ben je een niet-te-missen literair evenement aan het plannen? Stuur een mail naar michelle@loodmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.