< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

31 augustus 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht. De Nederlandse literatuurwereld is op adem gekomen tijdens de zomer en de literaire kalender is weer gevuld met evenementen. Welke evenementen mag je niet missen?

Op 5 september vindt Manuscripta plaats in Zwolle. Dit is de officiële opening van het literaire najaar. Er zijn interviews, optredens en debatten: meer dan genoeg om je literaire honger te stillen na de zomer. Arjan Peters introduceert de debutanten die je dit najaar in de gaten moet houden, waaronder Frederik Willem Daem. Arthur Japin en Otto Bloem staan stil bij het korte verhaal.

Ook Utrecht staat op 6 september een dag in het teken van een nieuw literair seizoen. Tijdens het Uitfeest worden onder meer Bregje Hofstede en Griet Op de Beeck geïnterviewd over hun romans en toekomstplannen. Een alternatieve opening van het literair seizoen vindt plaats in Amsterdam. Steeds meer uitgevers vertrekken van de grachten in het centrum naar de Amstel. Tijdens Überamstel op 6 september worden de interessantste schrijvers van deze uitgeverijen uitgelicht. Onder andere Ronald Giphart, Susan Smit en Erik Jan Harmens zijn te gast.

De enigmatische auteur T.C. Boyle is in het land en verschijnt begin september op verschillende evenementen. Zo wordt hij op 3 september tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Arjan Visser in Den Haag. In ons verslag van Logos kun je alvast kennismaken met deze auteur. Niets is zeker in een gesprek met T.C. Boyle, behalve dat het onvoorspelbaar zal worden.

Tot slot, viert op 12 september Vrij Nederland zijn 75-jarig bestaan in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het overkoepelende thema is Verzet en Vernieuwing. Hoe droeg Vrij Nederland deze twee waarden uit tijdens haar bestaan?. Micha Wertheim is de gastheer van de avond, waar Arnon Grunberg, Liesbeth Koenen en Peter Waterdrinker eveneens aan bijdragen.

Alle details kun je vinden in onze volledige agenda. Een niet te missen literair evenement aan het plannen? Stuur een mail naar michelle@loodmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.