< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

15 oktober 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht. Deze maand gaan we luisteren, leren en dansen!

Dance en literatuur een rare combinatie? Op het eerste gezicht misschien, maar welke schrijver kent niet de lokroep van de nacht? Of juist een stoot aan inspiratie op de lange fietstocht naar huis? Lood staat aan het slot van het Amsterdam Dance Event stil bij de verhalen van de nacht tijdens Lood Late Night Tales. Deze zaterdagavond 17 oktober, vanaf 21.30 in de Doka van het Volkshotel, zullen jonge schrijvers als Lize Spit Daan Zeijen en Basje Bender vertellen over hoe de nacht hun inspireert. Er is muziek, andere literaire acts en bijzondere intermezzo’s van de huisband van dit zijn de schrijvers. Toegang is gratis, dus kom dansen en luisteren tot diep de nacht in.

Wij komen waarschijnlijk nog even bij op dit moment, maar de literaire kalender gaat stug door. En dat is maar goed ook want grote namen bezoeken Nederland. Op 18 oktober is de Chileense bestseller auteur Isabel Allende te gast bij BorderKitchen. Ze wordt geïnterviewd door Niña Weijers over haar nieuwe roman De Japanse Minnaar in een hoogstwaarschijnlijk afgeladen Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Een andere grootheid doet Amsterdam aan op 19 oktober. De Amerikaanse auteur Jonathan Franzen wordt in het John Adams Institute geïnterviewd over zijn nieuwste roman Zuiverheid. Kaartjes zijn al lang en breed uitverkocht, maar misschien lukt het nog om ergens een verdwaald kaartje op te sporen.

Op 22 oktober vindt de spannende live voorronde van Manuscripting plaats. De beste ingezonden manuscripten zijn uitgekozen en de schrijvers daarvan hebben nu de kans om een plaats te winnen in de finale. In de SSBA zullen de auteurs in spe hun manuscript pitchen en een fragment voorlezen om de jury te overtuigen. Op 29 oktober vindt een bloedstollende finale plaats met drie schrijvers van de beste manuscripten. Dit is je kans op het literaire talent van de toekomst te ontdekken en wat leestips te verzamelen. En, wie weet, krijg je inspiratie en sta jij volgend jaar op het podium je manuscript te pitchen!

Ook aan het einde van oktober kun je die hersens laten werken. Op 24 oktober vindt een nieuwe editie van het Brainwash Festival plaats in Amsterdam. Dit festival houdt zich bezig met maatschappelijke vraagstukken en wil zijn bezoekers aan het denken zetten. Onder meer Connie Palmen en Amerikaanse auteur David Vann denken met bezoekers mee. Wie wil er niet meer weten over spraakmakende boeken? Deze reeks van de Universiteit Groningen wordt voortgezet met een lezing over de Griekse klassieker Zorbás de Griek. Tot slot een boeiende samenwerking tussen Anna Enquist en het Dudok Kwartet op 28 oktober in Amsterdam. De laatste roman van de stadsdichter was Kwartet en ging over de innerlijke levens van de vier leden. Enquist leest voor uit deze roman en wordt muzikaal begeleid door het – echte – Dudok kwartet. Tot slot, wordt de maand afgesloten met een nieuwe editie van #houdjemonddichter, een spannende literaire avond die over de grenzen kijkt naar andere disciplines. Op 30 oktober is het thema nacht en zullen sprekers een verrassende bijdrage bedenken rondom dit thema.

Alle details vind je terug in onze volledige agenda.

Stuur bij een niet-te-missen literair evenement gerust een mailtje naar michelle@loodmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.