Literaire agenda – uitgelicht

13 maart 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht.

Het Nederlandse boekenvak haalt even adem na de drukte van de Boekenweek. Maar aan het einde van deze maan heb je ook veelvuldig de kans om je favoriete schrijvers in het echt te zien. Winnaar van de AKO Literatuurprijs Stefan Hertmans is op 15 maart te gast tijdens het Gouds Literair Café en op 26 maart geeft hij een lezing tijdens Spraakmakende Boeken van de Rijksuniversiteit Groningen. Op 18 maart is er een exclusieve signeersessie met Dave Eggers, De Cirkel, bij Overamstel Uitgevers. Tussen tien uur en middernacht signeert Eggers boeken, er is ook muziek en een kunstshow. Op 23 maart organiseert Spui 25 een avond naar aanleiding van het verschijnen van Het Goede Verhaal van J.M. Coetzee. Daan Heerma van Voss, Nelleke Nicolai en Carrol Clarkson gaan in gesprek over fictie en psychotherapie. Op 24 maart is een nieuwe editie in de lezingenreeks Wàt, oud? over ouderdom en kunst. Deze keer zijn Arthur Japin en Abdelkader Benali te gast. Op 27 maart is de Amerikaanse schrijver Jenny Offill, Verbroken Beloftes, te gast in de Tolhuistuin. Dit is haar enige optreden in Nederland.

Jonge (bijna-)schrijvers hebben ook genoeg te beleven aan het einde van deze maand. De redacteuren van de toekomst introduceren zich op 19 maart in Crea. Studenten van de master redacteur/editor presenteren dan hun boek over de redactiepraktijk naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van Querido. Wil je zelf je schrijfkunsten ontwikkelen? Dan is The Night Shift wellicht een goede gelegenheid. Op 21 maart kunnen bijna-auteurs tussen de 18 en 35 jaar een nacht lang aan hun work-in-progress werken. Op 23 maart start de eerste editie van Literatour: een boekenweek speciaal voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Er zijn verschillende evenementen die in het teken staan van young adult-boeken en hun auteurs. Kortom: leuke evenementen genoeg, maar ook tijd om in dat ene boek te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.